Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Hoofdpijn is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje tijdens je zwangerschap. De meeste vrouwen die last hebben van hoofdpijn, hebben hier vooral het eerste en derde trimester last van. Waardoor heb je hoofdpijn en wat kun je doen om dit te verminderen?

Oorzaak

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap kan ontstaan door hormonale wisselingen in je lichaam of ontstaan door een verkeerde houding. Ook spanning tijdens je zwangerschap, angst voor de bevalling of het toekomstig ouderschap kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Hoofdpijn tijdens het eerste trimester

Hoofdpijn dat ontstaat tijdens het eerste trimester is veelal hoofdpijn als gevolg van hormonale wisselingen. De hoeveelheid hCG in je bloed stijgt de eerste weken van je zwangerschap behoorlijk. Je lichaam heeft tijd nodig hieraan te wennen en weet zich er even geen raad mee, met hoofdpijn tot gevolg.

De hoofdpijn in het eerste trimester is vaak een spanningshoofdpijn. Dit voelt aan als een drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd of de achterkant van de nek. Als je gevoelig bent voor dit type hoofdpijn, is de kans groot dat je er door de zwangerschap vaker last van krijgt.

Hoofdpijn tijdens het derde trimester

Door het gewicht dat je lichaam draagt, kun je een verkeerde houding aannemen. Dit kan helaas ook leiden tot hoofdpijn. Deze hoofdpijn zal dan vaak in het derde trimester opduiken. Als je hoofdpijn een gevolg is van een verkeerde houding, kan het geen kwaad. Lastig is het wel. Bezoek een fysiotherapeut om aan je houding te werken zodat je lichaam meer in balans is.

Hoofdpijn in het tweede of derde trimester kan ook worden veroorzaakt door pre-eclampsie. Dit is een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Houd daarom altijd jezelf goed in de gaten, krijg je ook hoge koorts of andere (ernstige) klachten, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Tips om de hoofdpijn te verminderen

Er bestaat geen gouden tip die de hoofdpijn doet verdwijnen. Wel kun je proberen de hoofdpijn te verminderen. Er zijn diverse tips. Iedere zwangerschap is anders en niet alle tips zullen bij jou werken. Probeer ze uit en kijk of er iets bij zit waardoor bij jou je hoofdpijn afneemt.

 • Drink voldoende.
 • Zorg dat je voldoende beweging hebt, ook al heb je hier weinig energie voor.
 • Beweeg ook buiten, even buiten zijn doet wonderen.
 • Zorg voor een goede lichaamshouding.
 • Bezoek een fysiotherapeut als je vermoed dat je houding niet goed is, zeker in combinatie met andere klachten als lage rugpijn of bekkenklachten.
 • Doe een middagdutje als je hier behoefte aan hebt. Rust voor je lichaam is belangrijk.
 • Vermijd stress.
 • Slik Gravitamon.
 • Drink koffie met mate, door cafeïne kan hoofdpijn ontstaan of verergeren.
 • Eet liever geen chocolade, junk food of oude kaas. Deze voedingsmiddelen kunnen voor hoofdpijn zorgen.
 • Slik paracetamol voor verlichting. Andere pijnstillers zijn vaak niet geschikt voor tijdens je zwangerschap.

Extreme of langdurige hoofdpijn

Hoofdpijn komt bij veel zwangere vrouwen voor. In de meeste gevallen is het niet iets om je zorgen over te maken. Houdt je hoofdpijn echter langer dan 4 uur aan of komt het voor in combinatie met andere klachten (zoals hoge koorts, verminderd zicht of een snelle gewichtstoename), neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Delen