9 weken zwanger

9 weken zwanger

Ilona Niessen

Hallo foetus

Lengte: 3 cm   Gewicht: 2 gram

Je baby:

De spieren van je kindje ontwikkelen zich snel verder. Vanaf deze week kan je kindje dan ook zijn armpjes, handjes, beentjes en voetjes bewegen in je buik. Dat kun jij nog niet voelen helaas, daar moet je nog even geduld voor hebben. Maar dit zal waarschijnlijk niet al te lang meer duren. De handjes zelf hebben nu ook vingertjes en een duim. Het gezichtje van je kindje krijgt nog wat meer vorm. Bij het mondje vormt de lippen en een tongetje.

Je kindje wordt vanaf deze week ook geen embryo genoemd, maar foetus. En deze benaming blijft totdat je kindje is geboren.

Jij:

Jij bent moe, zo moe. Dat is heel normaal. Zeker als je bedenkt dat je kindje zo snel ontwikkeld en welke organen al functioneren. Daarnaast is je lichaam zich aan het voorbereiden op de zwangerschap. Je baarmoeder groeit en je hartslag versnelt, je bloedvolume neemt toe en je ademhaling wordt anders.

Emotioneel kan je het ook best zwaar hebben. Dat komt door de hormonen. Je bent blij moeder te worden, maar je kunt je tegelijkertijd ook onzeker voelen. Sommige vrouwen hebben echt last van stemmingswisselingen. En dit alles kost energie, waardoor je er niet minder moe van wordt. Weer anderen krijgen last van hoofdpijn door de hormonen en vele veranderingen in je lichaam.

Tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Deze echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld.

Tips:

  • Heb jij last van hoofdpijn? Je mag tijdens je zwangerschap paracetamol innemen. Dan wel zonder codeïne of coffeïne. Gebruik paracetamol met mate en alleen als het echt nodig is. Je mag maximaal 4 tabletten van 500 mg per dag.
  • Beweging is belangrijk. Als je gewend was te sporten voordat je zwanger werd, blijf dit dan doen. Ook al heb je weinig energie. Je kunt je sportritme hierop aanpassen. Sporten is goed voor je conditie en voor het functioneren van je spijsvertering. Je kindje zit veilig in je baarmoeder, dus daar kan niet mee gebeuren. Vraag aan je verloskundige of gynaecoloog of de sport die jij beoefent mag tijdens je zwangerschap.
  • Kan je de sport die jij beoefende voor je zwangerschap nu even niet meer of deed je niet aan sporten voordat je zwanger werd? Je kunt ook op een andere manier in beweging blijven. Ga met regelmaat even een stukje lopen en laat de auto wat vaker staan bij kleine afstanden.

Ga naar:
Week 8 / Week 10

Delen