Baby uitzetlijst: Kraampakket

Baby uitzetlijst: Kraampakket

Ilona Niessen

Wat zit er in het kraampakket?

Een kraampakket moet je in huis hebben, ook als je een ziekenhuisbevalling zult hebben. Als jij aanvullend bent verzekerd, dan kun je gratis een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Heb je alleen een basisverzekering, informeer dan bij je zorgverzekeraar of het pakket onder de basisverzekering valt. Zo niet, dan moet je zelf een kraampakket aanschaffen. Vaak denken mensen dat dit kraampakket alleen wordt gebruikt bij een thuisbevalling. Dat is niet waar. Een groot deel van het pakket heb je ook nodig als je thuis komt van een ziekenhuisbevalling. Het beste is het pakket gewoon bij de hand te houden. Bij een thuisbevalling weet je verloskundige de benodigde spullen wel te vinden. Daarna weet je kraamverzorgster precies wat ze nodig heeft in de eerste dagen na de bevalling. Het advies is om zes weken voor de uitgerekende datum het pakket in huis te hebben. Het kraampakket bevat:

Matrasbeschermer

Een matrasbeschermer leg je een aantal weken voor de uitgerekende datum onder je matras. Als je vliezen breken, beschermt het je matras.

Kraammatras

Een kraammatras is een matras dat op je bed wordt gelegd bij een thuisbevalling. Zo beschermt het je matras.

Onderleggers

Onderleggers dienen eveneens als bescherming voor het matras, maar zijn een stuk kleiner en eenvoudiger in gebruik. Ze worden gebruikt bij een thuisbevalling én in de dagen na de bevalling. Je hebt deze onderleggers dus ook nodig als je in het ziekenhuis bevalt.

Flesje alcohol

Dit wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel, zowel tijdens als na de bevalling.

Watten

Watten worden gebruikt als om te ontsmetten, zowel tijdens als na de bevalling.

Steriele gaasjes

Deze zijn nodig bij de verzorging van een eventuele wond bij jou of je kindje.

Steriele navelklem

De navelklem wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng en zul je alleen uit het pakket nodig hebben bij een thuisbevalling.

Kraamverband

In de eerste dagen na de bevalling kan je nog veel bloed en vocht verliezen. Gewoon maandverband is hiervoor niet voldoende. Kraamverband is extra groot en dik maandverband.

Maandverband

Als het bloeden en verlezen van vocht voldoende is afgenomen, dan is maandverband voldoende. Vaak zit er in het kraampakket ook een pak gewoon maandverband, zodat je dit ook in huis hebt.

Desinfecterende handgel

Deze desinfecterende zeep wordt gebruikt voor de ontsmetting van de handen van iedereen die in de buurt van je kindje komt.

Tape

Vroeger werd de tape gebruikt om de katoenen luiers mee vast te maken. Nu gebruikt je kraamverzorgster dit als er iets moet worden vastgeplakt.

Stichting Baby Hope

Vaak heb je wel het een en ander over uit je kraampakket. Vooral als je in het ziekenhuis bevalt, zul je niet alles gebruiken. Gooi de spullen die je niet hebt gebruikt niet weg, maar doneer dit aan Stichting Baby Hope. Je kraamverzorgster of het ziekenhuis weten vaak wel waar je (de restanten van) je kraampakket kunt afleveren. Of kijk op de website van Stichting Baby Hope.

Terug naar de volledige baby uitzetlijst

Delen