37 weken zwanger

37 weken zwanger

Ilona Niessen

Voldragen

Lengte: 46,5 centimeter Gewicht: 3100 gram

Je baby:

Vanaf deze week is je kindje voldragen. Dat betekent dat hij of zij klaar is om geboren te worden. Vanaf deze week mag je ook thuis bevallen. Het is wel een beetje een vreemd idee. Je kindje kan elk moment komen, maar het kan ook nog maximaal 5 weken duren voordat hij of zij je buik verlaat. De meeste vrouwen bevallen na de uitgerekende datum.

Maak je geen zorgen als je je kindje minder voelt bewegen. Dat komt omdat hij of zij gewoon minder bewegingsvrijheid heeft. Af en toe, vooral als jij rustig bent, zul je best nog wel een schop of een elleboog voelen. Als je je kindje niet voelt op momenten dat je dat wel gewend bent, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Jij;

Je kindje bevindt zich nu laag in je baarmoeder en drukt op je blaas. Je blaas raakt hierdoor eerder ‘vol’, waardoor je vaker moet plassen. Ook kun je last krijgen van urineverlies. Dat komt omdat je sluitspier minder goed functioneert in de laatste weken van de zwangerschap. Wees gerust, na de bevalling kun je je bekkenbodemspieren trainen om dit probleem op te lossen.

Tips:

  • Zorg dat je alle belangrijke nummers in je telefoon hebt staan. Om te beginnen het nummer van je verloskundige of gynaecoloog, het nummer van het ziekenhuis in de buurt, het nummer van je partner en zijn werk (voor het geval hij op kantoor is als de bevalling begint) en het nummer van je kraamverzorgster. Zet ook de nummers in je telefoon van mensen die je wilt bellen als je kindje is geboren.
  • Zorg ervoor dat jullie auto niet zonder benzine staat. Misschien moet je naar het ziekenhuis als de bevalling is begonnen. Zet in je telefoon ook het nummer van een taxibedrijf voor als je niet met de auto naar het ziekenhuis wilt of kunt gaan.

Ga naar:
Week 36 / Week 38

Delen