16 weken zwanger

16 weken zwanger

Ilona Niessen

Oefenen met de ademhalingsbeweging

Lengte: 15 cm   Gewicht: 120 gram

Je baby:

Vorige week heeft je kindje een beginnend zuigreflex aangeleerd. Deze week oefent het daarnaast ook met de ademhalingsbeweging. Je kindje haalt de benodigde zuurstof uit je bloed. Ademhalen is dus nog niet nodig en dat kan ook helemaal nog niet omdat je kindje nog niet is geboren. Toch begint je kindje de ademhalingsbeweging al wel te oefenen. Dat doet hij of zij door vruchtwater in de longen te brengen en het er daarna weer uit te persen.

Je kindje slikt ook geregeld vruchtwater in. Doordat de nieren al werken, doet je baby ook kleine plasjes. De afvalproducten van je baby worden overigens geregeld afgevoerd. Hij of zij merkt er dus niets van.

Jij:

De gevoeligheid van je borsten neemt af nu de zwangerschap verder vordert. Maar groot zijn ze waarschijnlijk wel. De omvang van je borsten zal de komende maanden nog meer toenemen omdat de melkklieren zich gaan voorbereiden op de borstvoeding. Kijk er niet raar van op als je boezem tijdens je zwangerschap in totaal met één of twee maten in cup toeneemt. Een zwangerschapsbeha die een goede ondersteuning biedt, is nu wel een must. Door een zwangerschapsbeha te kopen, hebben je borsten ruimte om er nog verder in te groeien. En de beha kan, als je borstvoeding gaat geven, daarna ook makkelijk worden gebruikt met voeden.

 Tip:

De uitgerekende datum is nog ver weg. Maar de tijd gaat snel en er is nog heel veel te doen. Het is prettig om op tijd te beginnen met de baby uitzet zodat je op je gemak kunt kiezen. Eventueel moeten producten worden besteld, zoals meubels en daar zit meestal wel een levertijd aanvast.

Gebruik de handige baby uitzetlijst van blijzwanger om er zeker van te zijn dat je niets zult vergeten.

Ga naar:
Week 15 / Week 17

Delen