17 weken zwanger

17 weken zwanger

Ilona Niessen

Licht en donker

Lengte: 18 cm   Gewicht: 150 gram

Je baby:

Hoewel de oogjes van je kindje nog dichtzitten, kan hij of zij dwars door de oogleden heen licht en donker onderscheiden. Dat is behoorlijk knap als je bedenkt dat je kindje ook nog eens rondzwemt in het vruchtwater. Als jij in de felle zon gaat zitten, zal je kindje dat zeker merken. Hij of zij ziet dat het lichter wordt om hem of haar heen. De oogleden hebben nu ook wimpers. Ook de oogharen en wenkbrauwen zijn er.

De vingertjes en teentjes ontwikkelen zich ook verder. Op elke vinger en teen zit nu een heel klein nageltje. De vingertjes van je kindje hebben nu ook vingerafdrukken. Deze heeft je kindje de rest van zijn of haar leven.

Jij:

Zitten in de felle zon zou nu juist heerlijk ontspannend zijn. Maar kijk uit, door de hormonen kan de zon een zwangerschapsmasker achterlaten op je gezicht. Vervelend is dat dit masker vaak niet meer weggaat als het er eenmaal zit. Het blijft vaak zitten tot na de bevalling, daarna verdwijnt het masker vanzelf weer.

 Tips:

  • Je buik begint nu echt dikker te worden. Er kan nu dan ook striae, ook wel zwangerschapsstriemen, ontstaan. Dit is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Striae zijn kleine littekentjes op de plekken waar je huid te ver is uitgerekt. Verminder de kans op het krijgen van striae door je huid soepel te houden. Gebruik hiervoor een speciale crème. Smeer niet alleen je buik, maar ook je borsten, billen en benen in. Want ook hier kan extra druk op de huid plaatsvinden en striae ontstaan.
  • Jij word telkens zwaarder. Dat betekent dat je voeten veel extra gewicht moeten dragen. Ondersteun je voeten door niet meer op hoge hakken te lopen. Koop een platte schoen of een schoen met een laag hakje. Zo geef jij je voeten verlichting.

Ga naar:
Week 16 / Week 18

Delen