Vitamine B5 en zwanger

Vitamine B5 en zwanger

Ilona Niessen

Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Het draagt bij aan de energievoorziening van je lichaam. Daarnaast speelt het een rol bij een goed functionerend zenuwstelstel en bij de aanmaak van hormonen. Inname vitamine B5 tijdens zwangerschap behoeft geen extra aandacht. Wel is het verstandig in de periode dat je borstvoeding geeft iets meer vitamine B5 binnen te krijgen. Lees in dit artikel informatie over vitamine B5.

Vitamine B5 en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B5 Gezondheidsraad gelijk aan die van volwassen vrouwen die niet in verwachting zijn, 5 milligram per dag.

Vitamine B5 en borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan is het verstandig om in deze periode een dagelijkse minimale hoeveelheid van 7 milligram binnen te krijgen.

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5, oftewel Pantotheenzuur, is een wateroplosbare vitamine. Pantotheenzuur behoort bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B5 nodig voor:
* de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten;
* een goede energievoorziening van je lichaam;
* een goed functionerend zenuwstelstel;
* de aanmaak van diverse hormonen.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur) komt voornamelijk voor in vlees, eieren, groenten, fruit, melk(producten), volkoren-graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In supplementen is daarnaast vaak calciumpantotheenzuur verwerkt.

Vitamine B5 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van vitamine B5 per leeftijdsfase per dag. Dit is anders dan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI) bij de meeste vitamines en mineralen. Dat komt omdat de onderbouwing voor de hoeveelheid vitamine B5 dat je per dag moet binnenkrijgen nog zwak is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een aanbevolen dagelijkse inname vast te stellen. De adequate hoeveelheid vitamine B5 per leeftijdsfase, per dag:

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 2 milligram 2 milligram
Kind 1-3 jaar 2 milligram 2 milligram
Kind 4-8 jaar 3 milligram 3 milligram
Kind 9-13 jaar 4 milligram 4 milligram
Kind 14-18 jaar 5 milligram 5 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 5 milligram 5 milligram
Zwangeren 5 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 7 milligram

Bron: Gezondheidsraad

Veilige bovengrens

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van Pantotheenzuur, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine B5 vastgesteld.

Het advies vitamine B5 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B5.

Vitamine B5 en zwanger/borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B5 Gezondheidsraad gelijk als voor vrouwen die niet zwanger zijn. Het is verstandig om per dag 5 milligram vitamine B5 binnen ge krijgen. In de periode waarin je borstvoeding geeft, is het advies verhoogd naar 7 milligram per dag.

Vitamine B5 tekort

Symptomen vitamine B5 tekort zijn een branderig en pijnlijk gevoel in de voeten. Deze klachten ontstaan alleen bij een langdurig en ernstig tekort en komen zeer zelden voor.

Vitamine B5 overschrijding

Vitamine B5 overschrijding kan leiden tot diarree. Dit komt alleen voor bij een zeer hoge dosering. Met het eten van normaal voedsel wordt de hoeveelheid vitamine B5 niet overschreden, dit kan wel door het gebruik van supplementen.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Delen