Harde buiken tijdens je zwangerschap
Ilona Niessen
Als je zwanger bent, kan je buik zo nu en dan hard aanvoelen. Sommige vrouwen ervaren het als een onaangenaam gevoel, maar niet iedereen heeft er (veel) last van. Harde buiken horen bij een zwangerschap. Heb jij veel last van harde buiken dan kan het ook een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen.
Harde buiken tijdens zwangerschap
Een gespannen gevoel in je buik, een soort kramp, wordt een harde buik of oefenwee genoemd. De officiële benaming is Braxton-Hicks. Het kan een onaangenaam gevoel geven. Pijnlijk mag het niet zijn. Vaak duurt de spanning in je buik hooguit een halve minuut tot een minuut. Bij sommige vrouwen houdt het langer aan.
Een harde buik kun je al vroeg in de zwangerschap opmerken. Kan, want niet elke vrouw heeft er last van. De meeste vrouwen ervaren een harde buik vanaf het tweede trimester. Naarmate de zwangerschap verder vordert, kun je er vaker last van krijgen. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan moet je er rekening mee houden dat de harde buiken eerder ontstaan en dat de frequentie toeneemt.
Oorzaak harde buiken zwangerschap
Door het onwillekeurig samentrekken van je baarmoeder kun je tijdens je zwangerschap last hebben van harde buiken. Je baarmoeder is een grote spier. Tijdens de bevalling moet deze spier als geheel samentrekken. Naarmate je zwangerschap verder vordert, zal je baarmoeder ‘oefenen’ met samentrekken. Er ontstaan harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd. De harde buiken ontstaan doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. De baarmoeder trekt samen om te ‘oefenen’. Dit kan ook door drukte, vermoeidheid, spanning of een onverwachte beweging ontstaan. Een harde buik is niet erg zolang het geen pijn doet.
Tips om harde buiken tijdens zwangerschap te verminderen
Zolang de harde buiken door het samentrekken van de baarmoeder geen pijn doen is er niets aan de hand. Het is wel vervelend, zeker als je vaak last hebt van harde buiken. Enkele tips die kunnen helpen bij het verminderen van dit zwangerschapskwaaltje.
-Harde buiken nemen af als je je ontspant. Ga even zitten. Lees een boek of kijk een film om even je aandacht te verzetten.
-Het kan helpen om te douchen of een bad te nemen. Zes weken voor de uitgerekende datum is het echter niet verstandig om een bad te nemen. Je kunt dat beginnende ontsluiting hebben waardoor infecties kunnen ontstaan.
-Het kan helpen om een warmwaterkruik tegen je onderbuik te houden. Je spieren ontspannen dan beter door de warmte van de kruik.
-Draag een buikband, deze geeft ondersteuning aan je baarmoeder. Door de buikband wordt er minder aan je banden getrokken en nemen de harde buiken af. Bovendien helpt een buikband bij het verminderen van bandenpijn of lage rugpijn.
-Koop een zwangerschapssteunbroekje / -slip. Deze broekjes geven steun aan je baarmoeder, waardoor er minder getrokken wordt aan de banden en de harde buiken afnemen. Bovendien helpen de broekjes bij het verminderen van bandenpijn en lage rugpijn. De steunbroekjes zijn te koop bij lingeriezaken of via internet.
Pijn tijdens harde buiken
Harde buiken mogen geen pijn doen en vinden onregelmatig plaats. Als jij wel pijn ervaart of de harde buiken optreden met regelmatig tussenpozen. Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog, zeker als het nog te vroeg is om te bevallen. Het zou kunnen dat je (voor)weeën hebt.