Top 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Top 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Ilona Niessen

Zwangerschapskwaaltjes, bijna iedere zwangere vrouw krijgt er mee te maken. De een heeft er meer last van dan de ander. Het hoort er helaas gewoon bij. Wat staat je te wachten? Wij zetten de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij.

1) Misselijkheid

Misselijkheid is het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje. Bovendien is dit vaak het eerste teken van de zwangerschap. Misselijkheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid hCG in je lichaam. Vooral in de eerste drie tot vier maanden van je zwangerschap zijn de concentraties hCG in je bloed hoog. Dus juist dan kun je flink last hebben van misselijkheid.

2) Vermoeidheid

Veel vrouwen zijn de gehele zwangerschap iets vermoeider dan normaal. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je lichaam hard moet werken voor de ontwikkeling an je kindje. Vermoeidheid komt het meeste in het eerste en laatste trimester voor.

3) Harde buiken

Door het onwillekeurig samentrekken van je baarmoeder kun je tijdens je zwangerschap last hebben van harde buiken. Sommige vrouwen ervaren dit als een onaangenaam gevoel. De meeste vrouwen ervaren een harde buik vanaf het tweede trimester. Naarmate de zwangerschap verder vordert, kun je er vaker last van krijgen.

4) Gevoelige borsten

Gevoelige of zelfs pijnlijke borsten, is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Bovendien is dit vaak één van de eerste tekenen die wijzen op een zwangerschap. Je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Door het hormoon oestrogeen verandert het weefsel om borstvoeding te kunnen produceren. Ook worden je borsten groter. Je borsten voelen gespannen aan en kunnen zelfs pijn doen.

5) Stemmingswisselingen

De zwangerschapshormonen in je lijf kunnen nogal de neiging hebben een loopje met je te nemen. Je hebt het gevoel alsof je geen controle meer hebt over je emoties. De meeste vrouwen hebben hier in meer of mindere mate last van.

6) Vaker plassen

Vaker moeten plassen, daar heeft iedere zwangere vrouw wel last van. In het begin van je zwangerschap moet je vaker plassen door hormonale veranderingen in je lichaam, met name de toename van het hormoon HCG. Het hormoon hCG zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Bovendien worden je afvalstoffen sneller uit je nieren gezuiverd. Aan het eind van je zwangerschap komt je blaas in de verdrukking. Het hoofdje van je kindje drukt op je blaas en jij moet nog vaker plassen.

7) Bandenpijn

Veel vrouwen hebben last van bandenpijn. Je baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Deze banden zorgen ervoor dat je baarmoeder goed op zijn plaats blijft zitten in het bekken. Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder. Hierdoor komt er flink wat druk op de banden te staan en rekken je uit. Dit veroorzaakt bandenpijn, een heel vervelende klacht. Je kunt het niet voorkomen, maar wel verlichten.

8) Aambeien

Ruim 70% van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap of na de bevalling last van aambeien. Het zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant van de endeldarm, vlak bij de anus. Als deze bloedvaatjes inwendig opzwellen, kunnen ze naar buiten komen en klachten veroorzaken.

9) Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit, ongeveer 40% van de vrouwen heeft hier tijdens of na hun zwangerschap last van. Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen van kraakbeen soepeler en rekbaarder in voorbereiding op de bevalling. Het bekken moet bij een natuurlijk bevalling namelijk niet te star zijn. Door zwangerschapshormonen worden de verbindingen elastisch. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten.

10) Urineverlies

Urineverlies tijdens zwangerschap is niets ongewoons, het is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Het wordt ook vaak zwangerschapsincontinentie genoemd. Veel vrouwen ervaren ook urineverlies na bevalling. Dat zwanger en urineverlies vaak samengaan, daar wordt niet zo veel over gesproken. En dus komt het toch vaak als een verrassing.

Delen