Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Door hormoonveranderingen heb je tijdens je zwangerschap meer kans op het krijgen van bloedend tandvlees. Waardoor ontstaat dit bloedend tandvlees en wat kun je doen om het te verminderen?

Oorzaak

Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Dit komt met name door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in je mondslijmvlies dichter naar de oppervlakte komen. Bovendien zwelt je tandvlees een klein beetje op. Deze combinatie van veranderingen zorgt ervoor dat je tandvlees sneller gaat bloeden.

Bloedend tandvlees kan leiden tot ontstekingen

Bloedend tandvlees is minder onschuldig dan het lijkt. Het verhoogt het risico op het ontstaan van tandvleesontstekingen. Door de vaker voorkomende bloedingen krijgen bacteriën meer ruimte om ontstekingen te veroorzaken. Ontstekingen komen vaak voor waar je minder goed bij kunt. Ontstoken tandvlees achter kies is een bekend fenomeen. Geef bacteriën geen ruimte door je gebit en met name je tandvlees goed te verzorgen tijdens je zwangerschap. Zo voorkom je problemen.

Ontstoken tandvlees besmettelijk?

Op de vraag of ontstoken tandvlees besmettelijk is, kan gerust worden geantwoord met nee. Het tandvlees zelf is niet besmettelijk als het ontstoken is. Ook niet bij ontstoken tandvlees achter kies. Wel kun je bacteriën uit de mond overdragen door speeksel. Een gezond tandvlees krijgen doe je door je gebit goed te verzorgen en je handen te wassen als je ontstoken tandvlees hebt aangeraakt. Hierdoor wordt verspreiding voorkomen.

Tips om bloedend tandvlees tegen te gaan

Bloedend tandvlees is niet geheel te voorkomen. Zorg goed voor je tanden en je tandvlees tijdens je zwangerschap. Je kunt het bloeden van je tandvlees tegen gaan of de keren dat je tandvlees bloedt verminderen door het opvolgen van deze tips:

  • Houd je tanden en tandvlees gezond tijdens je zwangerschap
  • Poets je tanden twee keer per dag met een zachte tandenborstel
  • Zorg ervoor dat er geen restjes eten achterblijven, door een tandenstoker of flos te gebruiken
  • Plan een controleafspraak bij de tandarts voordat je zwanger wordt of in de eerste twee maanden van je zwangerschap
  • Zeg tegen je tandarts dat je zwanger bent en volg aanvullende adviezen goed op
  • Gebruik tandpasta met fluoride
  • Heb je overgegeven door zwangerschapsmisselijkheid? Neutraliseer dan eerst het zuur in je mond met wat water of kauwgum. Poets pas na een uur je tanden

Neem bij pijn of klachten aan je gebit en tandvlees altijd contact op met je tandarts.

Meer kans op vroeggeboorte

Er zijn aanwijzingen uit diverse wetenschappelijke onderzoeken dat tandvleesontsteking bij zwangere vrouwen kan leiden tot vroeggeboorte. Waarom dit zo is en hoe groot de kans is op vroeggeboorte bij een ontsteking van het tandvlees is nog niet bekend. Het is in ieder geval duidelijk dat je er alles aan moet doen om een ontsteking van je tandvlees te voorkomen.

Delen