14 weken zwanger
Ilona Niessen
Haartjes van dons
Lengte: 8 cm Gewicht: 40 gram
Je baby:
De baby krijgt donshaartjes. Niet alleen op het hoofdje, het hele lijfje wordt ermee bedekt. Donshaartjes op het voorhoofd, de buik, de beentjes en voetjes, de armpjes en handjes. Deze donshaartjes blijven tot de 37ste week van je zwangerschap zitten. Zij zorgen ervoor dat het huidsmeer, dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt, op hun plek blijft zitten. Dat huidsmeer is weer nodig om je kindje te beschermen tegen het inwekende vruchtwater. Het beschermt ook tegen infecties. Als je kindje iets eerder wordt geboren, dan kunnen er nog een aantal fijne donshaartjes op de huid zitten. Deze laten vanzelf los.
Je kindje is druk in beweging. Daar merk jij over het algemeen nog niet zo veel van. Als je als eens zwanger bent geweest, dan kan je het soms al voelen. Jij weet dan namelijk waar je op moet letten. Je kindje beweegt nu ook met de tenen en vingertjes. Het ‘zwemt’ van links naar rechts in je buik en weer terug.
De stembanden werken inmiddels ook. Natuurlijk kan je kindje nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij of zij eerst lucht nodig.
Jij:
Je krijgt rondere vormen. Niet alleen bij je buik of borsten. Nee, alles wordt een beetje ronder. Je heupen, schouders en gezicht krijgen ook een ronder accent. Veel vrouwen krijgen daardoor een zachtere uitdrukking.
Je baarmoeder is nu zo groot als een krentenbol. Het drukt nu de andere organen een beetje aan de kant om ruimte te maken. En lukt dit niet, dan komen je andere organen een beetje in de verdrukking. Je blaas moet daaraan geloven. Het is voor iedere vrouw weer anders, maar veel vrouwen krijgen nu moeite met het dichtdoen van broeken. Het wordt tijd om eens te kijken naar zwangerschapskleding.
Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kun je een combinatietest laten uitvoeren. Bij deze test worden de uitslag van bloedonderzoek en de nekplooimeting gecombineerd om hiermee te berekenen of je een verhoogd risico hebt op een kindje met het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Deze syndromen zijn alle drie chromosoomafwijkingen.
Tips:
- Regel de kraamzorg. Dit is een goed moment om de kraamzorg te regelen. Zoek informatie van organisaties bij jou in de buurt en vraag je verloskundige of gynaecoloog met welke organisaties zij goede ervaringen hebben. Door dit nu te regelen weet jij zeker dat je ingeschreven staat.
- Let er op dat je lichaamstemperatuur niet te veel stijgt door sauna of een heet bad. Hierdoor ontstaat een kunstmatige koorts en dat is gevaarlijk voor je kindje. Was jij voor je zwangerschap een regelmatige saunabezoekster, dan mag je vanaf de 14e week de sauna in principe weer bezoeken. Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graad stijgt. Blijft dus niet te lang binnen en ga ook niet in het heetste gedeelte zitten. Blijft maximaal 10 minuten in het ‘zweethok’. Let ook op bij een heet bad dat je lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graad stijgt. Het betreden van een infraroodsauna wordt absoluut afgeraden als je in verwachting bent.