18 weken zwanger

18 weken zwanger

Ilona Niessen

Het tastzintuig

Lengte: 20 cm   Gewicht: 200 gram

Je baby:

Het tastzintuig van je kindje is nu ook ontwikkeld. Dit betekent dat je kindje kan voelen. Hij of zij voelt zijn eigen bewegingen, maar voelt ook als jij over je buik heen voelt. Dit vindt je kindje prettig, doe het gerust! Je kindje kan niet alleen voelen, het kan nu ook andere zintuigen gebruiken. Dat je kindje dit nu kan komt doordat het zenuwstelstel zich verder heeft ontwikkeld. De zenuwen zijn bedekt met de stof myeline. Deze stof zorgt ervoor dat boodschappen via de zenuwen aan de hersenen worden doorgegeven.

Jij:

Je kindje groeit en groeit, gemiddeld met 2 centimeter per week. Hij is zij beweegt volop en veranderd continue van plek en houding in je baarmoeder. Tussen de 18e en 20e week van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen voor het eerst een schopje van hun kindje. Dat is een bijzonder moment. Als je eenmaal weet hoe een schopje voelt, zult je merken dat je dit misschien al eerder vaag hebt gevoeld. Wees gerust, de schaapjes nemen in kracht nog verder toe. Over een paar weken kan je partner het ook voelen als hij zijn hand op je buik legt.

Een oude gezegde is dat elke zwangerschap een tand kost. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het kan wel. Je gebit en je tandvlees heeft het moeilijk tijdens je zwangerschap. Onder invloed van hormonen, kan de groei van bacteriën in je mond minder worden geremd. Tandplak ontstaat hierdoor gemakkelijk. Ook je tandvlees kan eerder gaan bloeden. Verzorg je gebit goed tijdens je zwangerschap. Als je zwangerschap je dan toch een tand kost, dan weet je in ieder geval dat je alles hebt gedaan om dit te voorkomen. Die kunt er niet altijd wat aan doen.

Tip:

Laat je verzekeraar weten dat je zwanger bent. Ben jij aanvullend verzekerd dan kun je gratis een kraampakket bestellen met de benodigde artikelen voor tijdens de bevalling en de periode daarna.

Ga naar:
Week 17 / Week 19

Delen