Vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Vermoeidheid tijdens zwangerschap is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Veel vrouwen zijn de gehele zwangerschap iets vermoeider dan normaal. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je lichaam hard moet werken voor de ontwikkeling an je kindje. Bovendien moet je lichaam je kindje ook dragen tijdens de zwangerschap. Vermoeidheid komt het meeste in het eerste en laatste trimester voor. Waar ligt de oorzaak vermoeidheid tijdens zwangerschap en wat kun je doen om deze vermoeidheid te verminderen?

Oorzaak vermoeidheid eerste trimester

In de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je erg vermoeid zijn. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat er enorme veranderingen in je hormoonhuishouding plaatsvinden. Ook veranderen jouw organen van structuur en soms ook van functie. Organen werken nu niet alleen voor jou ook voor je kindje, bijvoorbeeld voor het afvoeren van de afvalstoffen van je kindje. De hoeveelheid bloed en de samenstelling hiervan in je lichaam veranderd ook. Daarnaast veranderen onder invloed van zwangerschapshormonen de werking van je spijsvertering, stofwisseling, longen, nieren en urinewegen. Reden genoeg om te zijn. Geef er aan toe, je lichaam verdient rust.

Niet alleen lichamelijk, ook emotioneel verandert er veel. Je moet je voorbereiden op de komst van je kindje. Door de zwangerschapshormonen zit je soms in een emotionele glijbaan. Je kunt ineens huilen om niets. En misschien maak je je ook ongerust of jij wel toe bent aan het moederschap en de verantwoordelijkheden aankunt die hierbij horen. Of je maakt je zorgen om de zwangerschap. Gaat het wel goed met je kindje in je buik? Als je ongerust bent, kost dat je ook weer energie. Waardoor de vermoeidheid alleen maar zal toenemen.

Oorzaak vermoeidheid derde trimester

In het laatste trimester zijn de veranderingen in je hormoonhuishouding bijna niet meer de oorzaak van jouw vermoeidheid. Je bent inmiddels wel gewend aan de hormoonhuishouding. Je kindje is ook al helemaal ontwikkeld, hij of zij hoeft alleen nog maar verder te groeien. Jij bent nu vooral moe omdat je kindje in je buik zwaar wordt en jij het allemaal moet dragen. Het is natuurlijk niet alleen je kindje dat behoorlijk wat kan gaan wegen. Ook het vruchtwater neemt veel gewicht in beslag.

De bevalling komt nu ook telkens dichterbij. Maak jij je ongerust over de bevalling? Dan kan dat ervoor zorgen dat je vermoeidheid toeneemt.

Tips om vermoeidheid tijdens zwangerschap te verminderen

  • Luister naar je lichaam. Als je moe bent, is dit vaak een teken dat je lichaam even rust nodig heeft. Geef eraan toe. Ga vroeg naar bed, sta iets later op of doe tussendoor een dutje als je hier de gelegenheid voor hebt.
  • Schaam je niet voor je vermoeidheid. Het hoort er bij tijdens je zwangerschap. Je zult merken dat veel mensen het begrijpen als je aangeeft even te willen rusten.
  • Ga goed om met je energie. Probeer niet alles op één dag van de week te doen, maar verdeel de activiteiten over de gehele week. Niet alles hoeft vandaag, want je lichaam heeft ook energie nodig voor jezelf en je kindje in je buik.
  • Eet gezond en drink voldoende. Door gezond te eten en voldoende te drinken, ben jij in goede balans en hoeft je lichaam daar geen kostbare energie aan te verspillen.
  • Beweeg voldoende. Het lijkt tegenstrijdig, maar beweging zorgt ervoor dat je vermoeidheid verminderd. Door te bewegen voel jij je fit en gezond. En daarnaast slaap je beter. Hierdoor sta jij fitter op en ben je minder moe.
  • Probeer je niet ongerust te maken. Maak jij je wel zorgen, praat erover met je partner en je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je ongerustheid wellicht wegnemen waardoor het minder kostbare energie kost.
  • Slaap op je linkerzij. Hierdoor is je bloedsomloop naar de placenta beter. Je kindje krijgt een goede voorziening van zuurstof en voedingstoffen. Jouw nieren werken tijdens je zwangerschap ook beter als je op je linkerzij slaapt.

Delen