Spataderen tijdens je zwangerschap

Spataderen tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Ongeveer de helft van de vrouwen hebben last van spataderen tijdens hun zwangerschap. Lastig en vervelend, want je kunt er veel last van hebben. Waardoor ontstaan spataderen en wat kun je doen om deze te voorkomen en de klachten te verminderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn gezwollen aderen. Ze zijn meestal blauw of paars van kleur en kunnen kronkelend en geribbeld zijn. Spataderen bevinden zich meestal achterop of aan de binnenkant van de benen.

Oorzaak

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van spataderen. Deze aderen ontstaan door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden in je bloedvaten slap worden. Door het extra bloed dat door je lijf stoomt, worden je vaatwanden juist wijder. Je kindje drukt op de grote bloedvaten in je buik waardoor de terugstroom van je bloed uit je benen naar het hart wordt bemoeilijkt. Deze combinatie zorgt ervoor dat er extra druk op je aders in je benen komt te staan waardoor spataderen kunnen optreden.

Klachten van spataderen

Spataderen zijn niet mooi om te zien. Door de blauw / paarse kleur van je aderen, vallen ze ook nog eens extra op. Vaak zijn spataderen kronkelig, waardoor het beeld nog minder fraai is. De uiterlijke klachten zijn helaas niet de enige klachten die spataderen kunnen veroorzaken. Veel gehoorde klachten zijn:
- Zware, vermoeide benen
- Warme benen
- Jeuk
- Een gespannen gevoel in de benen
- Krampen
- Een stekende pijn in de kuiten
- Zwellingen in de benen

Ervaar jij wel klachten, maar zie je geen spataderen, laat je benen dan wel even nakijken. Het kan zijn dat je spataderen diepliggend zijn en je ze niet kan zien.

Tips om spataderen te voorkomen

Als je eenmaal spataderen hebt, gaan ze niet meer vanzelf weg. Je moet ze dan laten behandelen.
Je kunt het volgende doen om de vorming van spataderen te voorkomen:
- Beweeg voldoende, minstens een half uur per dag
- Zit of sta zo min mogelijk stil
- Voorkom overgewicht tijdens je zwangerschap
- Vermijd het zitten met je benen over elkaar
- Draag geen knellende kleding
- Draag elastische steunkousen, zeker als jij aanleg hebt voor het krijgen van spataderen
- Ga tijdens je zwangerschap geregeld even liggen met je benen omhoog

Delen