Smaakverandering tijdens zwangerschap
Ilona Niessen
Tijdens je zwangerschap kan je smaak ineens veranderen. Je kunt ineens een grote afkeer tegen smaken krijgen of een vieze smaak in de mond proeven. Lees in dit artikel over zwanger en smaakveranderingen.
Andere smaak tijdens zwangerschap
Een minder bekend zwangerxchapskwaaltje, maar dat toch wel heel veel voorkomt is een andere smaak tijdens zwangerschap. Je smaak kan ineens veranderen, meestal gebeurt dit in het eerste trimester van je zwangerschap.
Je kunt last krijgen van een vieze ijzersmaak in de mond. Of een grote afkeer krijgen tegen bittere smaken. Dit wordt dysgeusie genoemd.
Waarom zwanger en smaakverandering samen gaan?
De verandering van smaak ontstaat door de veranderde hormoonhuishouding nu je een kindje verwacht. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens de zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van geur- en smaakbeleving
In de wetenschap wordt er rekening mee gehouden dat zwanger en smaakverandering samen gaan om je te beschermen tegen teveel pittig eten of een eventuele (voedsel)vergiftiging.
Veel pittig eten is niet goed voor je ongeboren kindje. Het zou de bevalling kunnen opwekken. Ook een voedselvergiftiging is niet goed, zeker niet tijdens je zwangerschap.
Door een veranderende hormoonhuishouding vind je bepaalde smaken niet lekker meer. Hierdoor eet je deze niet en bescherm je jezelf en je kindje.
Wat helpt tegen een vieze smaak?
Last van een ijzersmaak? Helaas zijn er geen gouden tips om de metaalachtige smaak in je mond kwijt te raken. Pepermunt, een snoepje, tandenpoetsen of je mond spoelen helpt wel even, maar snel daarna keert de ijzersmaak terug.
Smaakverandering blijvend?
Over het algemeen verdwijnen de smaakveranderingen tijdens zwangerschap vanzelf. Dit geldt ook voor de ijzersmaak in je mond. Meestal nog tijdens de zwangerschap, vaak in het tweede trimester. Blijf je de smaakverandering houden? Dan verdwijnt deze geleidelijk na de bevalling.
Voedselintolerantie of -allergie
Het eten van voedsel kan ook een reactie in je lichaam creëren. Op zo'n moment reageer je niet (alleen) via smaak op voedsel, maar ook je darmen en maag reageren anders op het voedsel dan je gewend bent. Soms kan zo'n reactie best heftig zijn. Ook dit is het gevolg van een veranderende hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap. Er ontstaat een voedselintolerantie of -allergie.
Voedselintolerantie of -allergie blijvend?
Heb je een voedselintolerantie of -allergie opgelopen tijdens je zwangerschap? Dan heb je grote kans dat je hier nog wel even aan vastzit. Je kunt er zelfs nog jaren of zelf altijd last van houden. Ook al zijn de hormonen van de zwangerschap allang uit je lichaam verdwenen, bepaalde voedingsmiddelen kun je niet (goed) meer verdragen.
Probeer daar met een voedingscoach vanaf te komen door dit voedingsmiddel enige tijd niet te eten en dan heel geleidelijk de inname weer te herintroduceren. Tijdens dit proces moet goed worden gelet op signalen van je lichaam om te voorkomen dat de intolerantie of -allergie weer opduikt. Deze methode werkt helaas niet altijd, maar is het proberen waard.