Oh jee, vergeten!: zwangerschapsdementie

Oh jee, vergeten!: zwangerschapsdementie

Ilona Niessen

Je bent vergeetachtig en zwanger. Het lijkt alsof je alles vergeet. Je weet niet meer waarom je naar de keuken liep of waar je de afstandsbediening hebt neergelegd. Herkenbaar? Dit zijn kenmerken van zwangerschapsdementie. Er zijn nog meer symptomen zwangerschapsdementie, zoals een verminderde concentratie en het algeheel terugtrekken van je gedachten. Lees in dit artikel wat zwangerschapsdementie is en wat je er aan kunt doen.

Vergeetachtig en zwanger

Als je zwanger bent, kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. Eén daarvan is zwangerschapsdementie. Door de toename van hormonen, met name het hormoon progesteron, voel je je warrig en vergeetachtig. Ook een tekort vitamine Choline kan een rol spelen bij ontwikkeling zwangerschapsdementie. Bij zwangerschapsdementie werken je geheugen en reactievermogen minder goed of ze werken trager.

Symptomen zwangerschapsdementie

De volgende symptomen kunnen wijzen op zwangerschapsdementie:

  • Vergeetachtigheid
  • Verminderde concentratie
  • Algeheel terugtrekken van je gedachten / afwezig zijn

Zwangerschapsdementie blijvend?

Of zwangerschapsdementie blijvend is? Gelukkig niet! In tegenstelling tot gewone dementie, verdwijnt zwangerschapsdementie na bevalling vanzelf.

Zwangerschapsdementie vanaf wanneer?

Vanaf wanneer zwangerschapsdementie optreedt, is niet te voorspellen. De meeste vrouwen die er last van hebben, ervaren vergeetachtigheid tijdens zwangerschap vanaf het eerste trimester. Het optreden van zwangerschapsdementie vanaf wanneer is per vrouw verschillend en kan ook per zwangerschap anders zijn. Zeker is wel dat zwangerschapsdementie na bevalling weer verdwijnt.

Zwangerschapsdementie en werk

Ook al is aangetoond dat zwangerschapsdementie blijvend geen gevolgen heeft, lastig is het wel. Vooral de combinatie zwangerschapsdementie en werk levert problemen op. Wat je kunt doen om de symptomen zwangerschapsdementie te beperken is het volgende:

  • Slik extra Choline

Een tekort van de vitamine Choline kan een rol spelen bij de ontwikkeling zwangerschapsdementie. Choline is nodig voor het goed functioneren van de hersenen, zowel voor jou als voor je kindje. Normaal gesproken krijg je voldoende Choline binnen bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Echter je kindje in je buik snoept ook mee van deze vitamine. Hij of zij heeft de Choline nodig voor de ontwikkeling van de hersenen. Hierdoor blijft er onvoldoende voor jou over wat vergeetachtig en zwanger kan veroorzaken. Door extra Choline te slikken kan de zwangerschapsdementie afnemen.

  • Slaap voldoende

Symptomen zwangerschapsdementie kunnen (iets) afnemen als je voldoende slaapt. Lukt slapen niet goed nu je zwanger bent, probeer dan in ieder geval voldoende rust te pakken door elke dag voldoende momenten voor jezelf in te plannen en dan bijvoorbeeld alleen een tijdschrift leest.

  • Maak to-do-lijstjes

Vooral bij problemen met zwangerschapsdementie en werk is het aan te raden om lijstjes te maken van wat er gedaan moet worden. Ook al verdwijnt zwangerschapsdementie na bevalling en is het tijdelijk, het is wel fijn om ook nu goed te kunnen functioneren.

Delen