Vitamine B1 en zwanger

Vitamine B1 en zwanger

Ilona Niessen

Vitamine B1 is nodig voor de verbranding van koolhydraten en speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en voor het functioneren van het hart. Inname vitamine B1 tijdens zwangerschap behoeft niet veel aandacht. Wel is het verstandig iets meer vitamine B1 binnen te krijgen als je zwanger bent. Lees in dit artikel informatie over vitamine B1.

Vitamine B1 en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B1 Gezondheidsraad verhoogd van 1,2 milligram naar 1,4 milligram per dag.

Vitamine B1 borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan is het verstandig om in deze periode een dagelijkse minimale hoeveelheid van 1,7 milligram binnen te krijgen.

Wat is vitamine B1?

Vitamine B1, oftewel Thiamine, is een wateroplosbare vitamine. Het is een vitamine behorend bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Vitamine B1 is nodig voor de verbranding van koolhydraten. Hierdoor krijg je energie. Daarom is Thiamine onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam. Daarnaast draagt vitamine B1 bij aan het goed functioneren van de hartspier en heeft het een belangrijke rol in het zenuwstelsel.

Vitamine B1 (Thiamine) komt voornamelijk voor in graanproducten en vlees (vooral varkensvlees). Daarnaast hebben tal van andere producten een laag gehalte vitamine B1 zoals groenten, aardappelen, melk en melkproducten.

Vitamine B1 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B1 per leeftijdsfase per dag. Daarin geeft zij tevens een advies vitamine B1 en zwanger en vitamine B1 borstvoeding.

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 0,2 milligram 0,2 milligram
Kind 1-3 jaar 0,3 milligram 0,3 milligram
Kind 4-8 jaar 0,5 milligram 0,5 milligram
Kind 9-13 jaar 0,8 milligram 0,8 milligram
Kind 14-17 jaar 1,1 milligram 1,1 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 0,9-1,2 milligram' 0,7-0,8 milligram'
Zwangeren 1,4 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 1,7 milligram

' Afhankelijk van de energiebehoefte per dag.
Bron: Gezondheidsraad

Veilige bovengrens

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van thiamine, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine B1 vastgesteld. Ook niet tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding.

Vitamine B1 en zwanger/borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B1 Gezondheidsraad verhoogd van 1,2 milligram naar 1,4 milligram per dag. Ook in de periode waarin je borstvoeding geeft is het advies verhoogd, naar 1,7 milligram per dag.

Het advies vitamine B1 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B1.

Vitamine B1 tekort

Symptomen vitamine B1 tekort bij de moeder zijn weinig energie, vermoeidheid, psychische afwijkingen als depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Ook gevoelloosheid in benen, spierverlammingen (Beriberi) en hartklachten kunnen het gevolg zijn van vitamine B1 tekort tijdens zwangerschap.

Thiamine tekort komt vooral voor als je erg misselijk bent en veel moet overgeven. Daarnaast is het risico vitamine B1 tekort groter als je een ziekte hebt aan het maagdarmkanaal. Een chronisch tekort vitamine B1 kan leiden tot het Wernicke Korsakoff syndroom.

Het is fijn als je tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode voldoende energie hebt voor je gezin. Een tekort vitamine B1 zit dit in de weg, maar is gelukkig snel en eenvoudig te verhelpen.

Vitamine B1 overschrijding

Vitamine B1 overschrijding leidt zelden tot gezondheidsklachten bij moeder of kind. Een overschot aan vitamine B1 in je lichaam plas je gewoon weer uit.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Delen