Bandenpijn tijdens je zwangerschap

Bandenpijn tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Veel vrouwen hebben last van bandenpijn tijdens zwangerschap. Bandenpijn is helaas niet te voorkomen, je kunt de klachten wel verlichten. Wat is bandenpijn en waarom heb je hier last van? Wat kun je doen om de klachten te verminderen?

Oorzaak bandenpijn zwangerschap

Je baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Deze banden zorgen ervoor dat je baarmoeder goed op zijn plaats blijft zitten in het bekken. Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder. Hierdoor komt er flink wat druk op de banden te staan en rekken ze uit. De druk op de banden, zeker in combinatie met de zwaarte van je baarmoeder, veroorzaakt pijn. Het uitrekken van de banden geeft daarnaast een zeurende en stekende pijn. Deze pijnen aan de banden worden bandenpijn genoemd. Bandenpijn is erg vervelend. Je kunt het niet voorkomen. Goed te weten is dat het gelukkig geen kwaad kan voor jou en je kindje.

Bandenpijn zwangerschap ontstaat op het moment dat je baarmoeder groter wordt. Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van bandenpijn. De meeste vrouwen krijgen er last van als de eerste 20 weken zijn gepasseerd. Dat komt omdat je baarmoeder na de 20ste week van de zwangerschap snel in grootte toeneemt.

Als je al eerder zwanger bent geweest, moet je er rekening mee houden dat je eerder last krijgt van bandenpijn. De buikspieren zijn nog wat verslapt van de vorige zwangerschap. Hierdoor bieden deze spieren minder steun en hangt de baarmoeder sneller in de banden.

Bandenpijn tijdens zwangerschap, hoe voelt dat?

Bij bandenpijn heb je last van pijn rond het schaambeen of aan de zijkant van het bekken. Ook kan het doortrekken naar de onderrug, stuitje en de vagina. Bandenpijn kan een constante pijn zijn, maar ook een stekende, zeurende pijn. Bandenpijn steekt vooral de kop op als:

  • je een plotselinge of intensieve beweging maakt
  • je voorover bukt
  • je moet hoesten of niezen
  • je kindje beweegt in de baarmoeder

Tips om bandenpijn tijdens zwangerschap te verminderen

Bandenpijn is niet te voorkomen, je kunt de klachten wel verminderen. Hier is helaas geen gouden tip voor. Er zijn diverse tips, iedereen is anders en zal hier anders op reageren. Probeer ze uit en kijk of er iets bij zit wat bij jou de ergste ongemakken wegneemt.

  • Beweeg je rustig voort en probeer plotselinge bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen
  • Vermijd zwaar tillen en bukken
  • Train de banden door je buik aan te spannen en te ontspannen. Zo draag je je buik met je buikspieren en niet met je banden.
  • Neem rust als je hier behoefte aan hebt. Als je vermoeid bent, heb je meer last van bandenpijn
  • Let op je houding. Zorg dat je je rug recht en je buik niet hangt
  • Gebruik een buikband voor extra steun aan je onderrug. Op deze manier kun je de druk op de banden beter aan

Delen