12-weken echo
Ilona Niessen
Wat is een 12-weken echo?
De 12-weken echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld. Meestal is de 12-weken echo de eerste echo die wordt gemaakt.
De 12-weken echo vindt plaats tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Een inwendige echo is gebruikelijk als de zwangerschap minder dan 10 weken is gevorderd. Is de zwangerschap al langer op weg, dan wordt een uitwendige echo gemaakt. De echo kan door de verloskundige worden gemaakt, maar ook in het ziekenhuis door de gynaecoloog.
Waar wordt naar gekeken met de 12-weken echo?
Lengte
Er wordt gekeken naar de lengte van je kindje. Tot aan de 14e week van de zwangerschap groeien alle ongeboren baby's even hard, daarna houdt ieder kindje zijn of haar eigen groeitempo aan. De 12-weken echo moet daarom ook voor de 14e week hebben plaatsgevonden. De lengte van je kindje wordt gebruikt om te bepalen hoe oud hij of zij is. En op deze manier wordt de uitgerekende datum vastgesteld. De uitgerekende datum die op deze manier wordt berekend, is zeer betrouwbaar.
Hartje en vruchtzakje
Met de echo wordt ook gekeken of het hartje van je kindje klopt. Hoe snel het hartje klopt kan nu nog niet worden gemeten, maar op de echo is duidelijk te zien als het hartje klopt. Daarnaast is het belangrijk dat er een vruchtzakje te zien is op de echo. In de eerste weken van de zwangerschap is de placenta namelijk nog niet aangelegd. Dat betekent dat je kindje zijn voedingsstoffen uit het vruchtzakje haalt.
één kindje of een tweeling
Of je één kindje of een tweeling verwacht wordt ook met deze echo vastgesteld. In sommige families is de kans op het krijgen van een tweeling groter en dan kan dit ook best spannend zij. Vanzelfsprekend zijn er bij een tweeling twee hartjes te zien op de echo. En als het een twee-eiige tweeling wordt, zijn er ook twee afzonderlijke vruchtzakjes te zien.
Vergoeding zorgverzekeraar?
De 12-weken echo zit in het basispakket en wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Voor deze zorgkosten hoeft ook geen eigen risico te worden betaald.