Vitamine B3 en zwanger

Vitamine B3 en zwanger

Ilona Niessen

Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de werking van het zenuwstelsel en de energievoorziening van de cellen. Het is tevens belangrijk voor een gezonde huid. Inname vitamine B3 tijdens zwangerschap behoeft niet veel aandacht. Wel is het verstandig tijdens zwangerschap iets meer vitamine B3 binnen te krijgen en in de periode dat je borstvoeding geeft nog iets meer. Lees in dit artikel informatie over vitamine B3.

Vitamine B3 en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B3 Gezondheidsraad verhoogd van gemiddeld 13 milligram naar 17 milligram per dag. Een tekort vitamine B3 tijdens zwangerschap kan problemen geven bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje.

Vitamine B3 en borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan is het verstandig om in deze periode een dagelijkse minimale hoeveelheid van 20 milligram binnen te krijgen.

Wat is vitamine B3?

Vitamine B3, oftewel Niacine, is een wateroplosbare vitamine. Niacine bestaat uit twee afzonderlijke elementen; Nicotinezuur en Nicotinamide. Het is een vitamine behorend bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B3 nodig voor:

  • een goede werking van het zenuwstelsel;
  • een goede energievoorziening van de cellen;
  • een gezonde huid.

Vitamine B3 (Niacine) komt voornamelijk voor in vlees, vis, gevogelte, groenten, noten, zaden, graanproducten, aardappelen en eiwitrijke producten. Uit voeding komt voornamelijk het element Nicotinamide van de vitamine B3. Je lichaam kan vitamine B3 deels zelf maken uit het aminozuur tryptofaan. Aminozuren komen voor in eiwitten. Hierdoor dragen ook eiwitrijke producten zoals zuivel en eieren bij aan de aanmaak van Niacine.

Vitamine B3 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname (ADI) van vitamine B3 per leeftijdsfase per dag. Daarin geeft zij tevens een advies vitamine B3 en zwanger en vitamine B3 borstvoeding.

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 2 milligram 2 milligram
Kind 1-3 jaar 4 milligram 4 milligram
Kind 4-8 jaar 7 milligram 7 milligram
Kind 9-13 jaar 11 milligram 11 milligram
Kind 14-18 jaar 17 milligram 13 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 15-19 milligram' 12-14 milligram'
Zwangeren 17 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 20 milligram

' Afhankelijk van de energiebehoefte per dag.
Bron: Gezondheidsraad

Veilige bovengrens

Om de negatieve gezondheidseffecten van te veel Niacine te voorkomen, heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor Niacine vastgesteld, waarbij een onderscheid is gemaakt voor de bovengrens Nicotinezuur en Nicotinamide. Dit geldt ook tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding.

Leeftijds-categorie Aanvaardbare bovengrens per dag Nicotinezuur Aanvaardbare bovengrens per dag Nicotinamide
Kind 1-3 jaar 2 milligram 150 milligram
Kind 4-6 jaar 3 milligram 220 milligram
Kind 7-10 jaar 4 milligram 350 milligram
Kind 11-14 jaar 6 milligram 500 milligram
Kind 15-17 jaar 8 milligram 700 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 10 milligram 900 milligram

Bron: European Food Safety Authority

Vitamine B3 en zwanger/borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B3 Gezondheidsraad verhoogd van gemiddeld 13 milligram naar 17 milligram per dag. In de periode waarin je borstvoeding geeft, is het advies verhoogd naar 20 milligram per dag.

Het advies vitamine B3 Gezondheidsraad en EFSA is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B3. Nicotinezuur komt zeer beperkt in voeding voor. Je hoeft je dus geen zorgen te maken de adequate bovengrens te overschrijden. Of je moet veelvuldig supplementen gebruiken met een hoge dosis Nicotinezuur.

Vitamine B3 tekort

Symptomen vitamine B3 tekort bij de moeder zijn huidaandoeningen, diarree en dementie. Een tekort aan Niacine kan leiden tot de ziekte Pellagra.

Voor je kindje kan tekort vitamine B3 tijdens zwangerschap problemen geven bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

De kans op een vitamine B3 tekort is in Westerse landen heel klein, omdat voeding in deze regio een ruime hoeveelheid Nicotinamide bevat.

Vitamine B3 overschrijding

Vitamine B3 overschrijding van Nicotinezuur kan leiden tot een verwijding van je bloedvaten. Daar zijn geen negatieve gezondheidseffecten voor moeder en kind aan verbonden. Wel kunnen hierdoor opvliegers ontstaan.

Een vitamine B3 overschrijding van Nicotinamide kan leiden tot schade aan de ogen en lever. Dit heeft geen consequenties voor je kindje.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Delen