21 weken zwanger

21 weken zwanger

Ilona Niessen

Zwaarder worden en bewegen

Lengte: 27 centimeter. Gewicht: 380 gram

Je baby:

Ten opzichte van vorige week zijn er niet zo veel veranderingen. Je kindje is vooral bezig met zwaarder worden en bewegen. Op dit moment is je baarmoeder al flink uitgerekt en reikt het tot aan je navel. Je verloskundige of gynaecoloog zal bij een controle voelen of je kindje goed groeit. Dit doet zij door de baarmoeder op te meten. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat je baarmoeder boven het schaambeen uitkomt + 4 centimeter komt ongeveer overeen met de duur van je zwangerschap. Je kindje wordt flink zwaarder nu, gemiddeld 60 gram per week.

Je kindje gaat telkens meer vruchtwater inslikken. Zo oefent hij of zij met zijn spijsvertering. Hierdoor zal hij of zij regelmatig de hik krijgen. En jij voelt dit als een schokkerige beweging in je buik. Dat je kindje de hik heeft, is alleen maar goed. Op deze manier worden de kleine longen getraind om straks na de bevalling adem te kunnen halen.

Jij:

Je baarmoeder groeit nu zo snel dat dit bij jou wat bandenpijn kan veroorzaken. Bandenpijn kan aanvoelen als een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. Als je er last van hebt, is dit meestal als je druk bezig bent geweest. Het enige wat kan helpen is rustig gaan liggen.

Naast de grootte van je baarmoeder, zal je verloskundige of gynaecoloog bij een controle ook je bloeddruk opmeten. Heb jij een lage bloeddruk? Dan kan dit geen kwaad. Lastig voor jou is het wel, want je bent dan snel draaierig of duizelig. Sta altijd rustig op en ga pas lopen als je even goed rechtop staat. Zo voorkom je dat je flauwvalt. Heb jij een hoge bloeddruk? Let dan op je voeding en volg het advies op van je verloskundige of gynaecoloog. Een té hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. De kans dat je zwangerschapsvergiftiging krijgt neemt bijvoorbeeld toe met een té hoge bloeddruk. Je verloskundige of gynaecoloog zal je dan vaker voor controle laten terugkomen.

Tips:

  • Je bent nu over de helft van je zwangerschap en je zit momenteel in het trimester waarin je het meeste energie hebt. Straks als je buik alleen maar groter en zwaarder is, is het gedaan met de shoplust. Dit is daarom het ideale moment om te beginnen met de babykamer. Laat je goed informeren en koop wat bij je past en leuk is. Let op met verf en gebruik alleen verf op waterbasis nu je zwanger bent.
  • Denk eens na hoe je je zwangerschapsverlof wilt inzetten. Iedere zwangere heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof, uitgaande van de uitgerekende datum. Je kunt ervoor kiezen om maximaal 6 weken tot minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum verlof op te nemen. Aangezien je niet weet wanneer je kindje wordt geboren, heb je altijd recht op de resterende weken na de bevalling. Dit betekent dat je 10 tot 12 weken bevallingsverlof krijgt. Als je kindje ná de uitgerekende datum wordt geboren, heb je ook recht op deze 10 tot 12 weken bevallingsverlof. Je totale verlof kan dan oplopen tot maximaal 18 weken.

Minimaal 4 weken voor ingang van je verlof moet je dit doorgeven aan je werkgever. Heb je een eigen bedrijf? Ook dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.

Ga naar:
Week 20 / Week 22

Delen