Vitamine B2 en zwanger

Vitamine B2 en zwanger

Ilona Niessen

Vitamine B2 is onmisbaar voor een goede energievoorziening. Ook zorgt vitamine B2 voor de instandhouding van het zenuwstelsel, een gezonde spijsvertering en een gezonde huid. Inname vitamine B2 tijdens zwangerschap behoeft niet veel aandacht. Wel is het verstandig tijdens zwangerschap iets minder vitamine B2 binnen te krijgen en in de periode dat je borstvoeding geeft juist iets meer. Lees in dit artikel informatie over vitamine B2.

Vitamine B2 en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B2 Gezondheidsraad iets verlaagd van 1,6 milligram naar 1,4 milligram per dag. Een tekort aan vitamine B2 tijdens de zwangerschap kan leiden tot een laag geboortegewicht van je kindje.

Vitamine B2 borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan is het verstandig om in deze periode een dagelijkse minimale hoeveelheid van 1,7 milligram binnen te krijgen.

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2, oftewel Riboflavine, is een wateroplosbare vitamine. Het is een vitamine behorend bij de vitamine B-groep. Dat er een vitamine B-groep bestaat, komt omdat men vroeger dacht dat er één vitamine B bestond, later bleek dit te gaan om meerdere afzonderlijke vitamines en is een vitamine B-groep ontwikkeld.

Je lichaam heeft vitamine B2 nodig voor een gezonde energievoorziening. Door Riboflavine is het lichaam in staat energie te halen uit voedsel, koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook beschermt Vitamine B2 lichaamscellen tegen schade door oxidatie. Daarnaast zorgt vitamine B2 voor de instandhouding van het zenuwstelsel, een gezonde spijsvertering en een gezonde huid.

Vitamine B2 (Riboflavine) komt voornamelijk voor in melk en melkproducten,. Ook in groenten, fruit, vlees, vleeswaren en graanproducten zit vitamine B2.

Vitamine B1 Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B2 per leeftijdsfase per dag. Daarin geeft zij tevens een advies vitamine B2 en zwanger en vitamine B2 borstvoeding.

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 0,4 milligram 0,4 milligram
Kind 1-3 jaar 0,5 milligram 0,5 milligram
Kind 4-8 jaar 0,7 milligram 0,7 milligram
Kind 9-13 jaar 1,0 milligram 1,0 milligram
Kind 14-17 jaar 1,5 milligram 1,1 milligram
Volwassenen 18 jaar en ouder 1,6 milligram' 1,6 milligram'
Zwangeren 1,4 milligram
Vrouwen die borstvoeding geven 1,7 milligram

' Afhankelijk van de energiebehoefte per dag.
Bron: Gezondheidsraad

Veilige bovengrens

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten bekend zijn van Riboflavine, heeft de Gezondheidsraad geen veilige bovengrens vitamine B2 vastgesteld. Ook niet tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding.

Vitamine B2 en zwanger/borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine B2 Gezondheidsraad iets verlaagd van 1,6 milligram naar 1,4 milligram per dag. In de periode waarin je borstvoeding geeft is het advies juist iets verhoogd, naar 1,7 milligram per dag.

Het advies vitamine B2 Gezondheidsraad is op te volgen door gezond en gevarieerd te eten. Dan eet je voldoende voedingsmiddelen met vitamine B2.

Vitamine B2 tekort

Symptomen vitamine B2 tekort bij de moeder zijn huidafwijkingen bij de mond en tong. Tevens kan het ontstekingen bij de neus veroorzaken. Ook andere ontstekingen aan de huid komen voor doordat de schade van oxidatie niet goed te voorkomen is. Daarnaast zijn er signalen dat een tekort vitamine B2 kan leiden tot misselijkheid en energieverlies tijdens de zwangerschap.

Voor je kindje kan en tekort aan vitamine B2 tijdens de zwangerschap leiden tot een laag geboortegewicht.

Vitamine B2 overschrijding

Vitamine B2 overschrijding leidt zelden tot gezondheidsklachten bij moeder of kind. Een overschot aan vitamine B2 in je lichaam plas je gewoon weer uit.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Delen