12 weken zwanger

12 weken zwanger

Ilona Niessen

Duizeligheid

 Lengte: 6.5 cm   Gewicht: 20 gram

Je baby:

Jammer dat het niet kunt zien, maar je baby begint al menselijke trekjes te krijgen. Zo kan het met zijn handjes de navelstreng vastpakken. Dat is niet erg, die is goed beschermd. Je baby kan zelfs gapen en duimzuigen! Met een beetje geluk zie je dat als er een echo wordt gemaakt. Maar de kans dat dit gebeurt is nog wel heel klein, want gapen en duimzuigen zal je baby maar heel even doen. Het grootste deel van de dag slaapt je kindje.

Op dit moment klopt het hartje van je kindje razendsnel, meer dan 160 slagen per minuut. Later in je zwangerschap zal dit afnemen naar tussen de 120 en 160 slagen per minuut. Het hartje is nu zo krachtig dat je de hartslag met een doptone kunt horen. Je gynaecoloog zal hier ook naar luisteren. Het is heel bijzonder om de hartslag van je kindje te kunnen horen. Wees niet teleurgesteld dat als niets hoort, soms is de 12e week van je zwangerschap net iets te vroeg. Een volgend bezoek aan je verloskundige of gynaecoloog hoor je het zeker.

Jij:

Je lichaam produceert in deze periode veel bloed. Bijna de helft meer dan voor je zwangerschap. Een deel van dit bloed wordt gebruikt voor het transporteren van voedignsstoffen naar de placneta en voor het afvoeren van de afvalstoffen van je baby.

Dat is natuurlijk goed voor je kindje. Voor jou kan dit wel vervelend zijn, jij kunt er namelijk duizelig van worden. Soms kun je zelf het idee hebben dat je flauw valt. De grote hoeveelheid bloed dat naar je kindje gaat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. In combinatie met een lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap kun je het idee hebben dat de wereld om je heen draait.

Tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Deze echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld.

Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kun je een combinatietest laten uitvoeren. Bij deze test worden de uitslag van bloedonderzoek en de nekplooimeting gecombineerd om hiermee te berekenen of je een verhoogd risico hebt op een kindje met het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Deze syndromen zijn alle drie chromosoomafwijkingen.

 Tip:

Heb jij veel last van duizeligheid, eet regelmatig en probeer niet te snel op te staan. Zorg ervoor dat je altijd een liga of sultana in je tas hebt zitten. Even iets eten verhoogt de bloedsuikerspiegel waardoor je duizeligheid afneemt. Ben jij ’s morgens ook duizelig, sta dan ook rustrig op van ben. Het kan helpen door eerst op je zij te draaien en dan rustig met je benen over de rand eerst even te gaan zitten voordat je opstaat. Neem altijd voldoende rust bij vermoeidheid. Want door vermoeidheid verergert de duizeligheid.

Ga naar:
Week 11 / Week 13

Delen