33 weken zwanger

33 weken zwanger

Ilona Niessen

Definitieve houding

Lengte: 41 centimeter Gewicht: 2000 gram

Je baby:

Er is nog nauwelijks ruimte voor je kindje om zich te bewegen. Je kindje ligt nu in de definitieve houding waarin hij of zij geboren gaat worden. Er zijn verschillende houdingen. De meeste baby’s liggen in de achterhoofdsligging bij de geboorte.

  • Achterhoofdsligging: Een perfecte houding voor de bevalling. Het hoofdje van het kindje kan zich tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken. Dit is dan ook de houding waarin baby’s vaak via de natuurlijke weg ter wereld komen.
  • Voorhoofdsligging of aangezichtsligging: Deze houding is minder gunstig. Bij deze houding kan het bekken te klein zijn om het hoofdje voldoende ruimte te geven. Vaak is bij zo’n ligging een keizersnede noodzakelijk.
  • Volkomen stuitligging: Het kindje ligt met de voetjes naar beneden. Een natuurlijke bevalling kan. Soms wordt toch geadviseerd om het kindje met een keizersnede te halen.
  • Onvolkomen stuitligging: Het kindje ligt met de billetjes naar beneden. Een natuurlijke bevalling kan in deze ligging ook, echter vaak zal een kindje met een keizersnede ter wereld komen.
  • Dwarsligging: Met deze ligging kan het kindje niet door het geboortekanaal. Een natuurlijke bevalling is onmogelijk. Het kindje wordt met de keizersnede geboren.

Je kindje is al behoorlijk sterk nu. Hij of zij maakt ongeveer 500 bewegingen per dag. Sommige daarvan kunnen best pijnlijk zijn. Zeker als het schoppen of trappelen telkens tegen dezelfde plek is. De kans dat je kindje telkens dezelfde plek raakt, bijvoorbeeld bij de ribben, is telkens groter omdat hij of zij inmiddels geen kant meer op kan in je buik. Er zijn zelfs vrouwen die blauwe plekken of gekneusde ribben krijgen door al die harde schoppen.

Jij:

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je kiezen of je verlof 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum ingaat. Dat ligt ook aan hoe je jezelf voelt, het soort werk dat je uitvoert en de reistijd die je bijvoorbeeld hebt om op je werk te komen. Je bent in totaal 16 tot 18 weken uit de running. Dat is een hele poos. Het kan daardoor voordat je zwangerschapsverlof ingaat juist extra druk zijn. Probeer stress te voorkomen. Maak lijstjes van wat je graag nog wilt afronden en neem voldoende tijd om een eventuele vervanger in te werken of je werk over te dragen aan een collega.

Tip:

Laat je vooraf goed informeren over pijnbestrijding. Welke vormen van pijnbestrijding zijn er? Wat past wel of niet bij jou? Wil je op voorhand een natuurlijke bevalling en alleen pijnbestrijding als de pijn echt te veel wordt? Bespreek je wensen en verwachtingen over de bevalling en pijnbestrijding met je verloskundige of gynaecoloog. Zij stellen met jou een geboorteplan samen waarin al je wensen rondom de bevalling zijn genoteerd. Op deze manier weet elke arts die jouw bevalling begeleidt wat je wilt. Jij of je partner hoeven dit niet nog eens te vertellen. Daar heb je ook helemaal geen tijd en energie voor. De verloskundige of gynaecoloog probeert je wensen in je geboorteplan uit te voeren, mits dit verantwoord is in de situatie die ontstaat met de bevalling.

Ga naar:
Week 32 / Week 34

Delen