11 weken zwanger

11 weken zwanger

Ilona Niessen

Ben jij een jongen of een meisje?

Lengte: 5.5 cm Gewicht: 10 gram

Je baby:

Bij de bevruchting stond al vast of je kindje een jongen of een meisje is. Nu zijn de zaadballen of eierstokken voldoende gegroeid en ontwikkeld dat dit ook zichtbaar is. Wil jij graag voor de bevalling het geslacht van je kindje weten? Dan moet je nog wel eventjes wachten. Als de zwangerschap voorspoedig verloopt en er geen nadere echo’s nodig zijn, krijg je het geslacht pas te horen met de 20-weken echo. Nog even geduld dus!

De oogjes van je kindje zijn helemaal af. Pupil, iris en oogwit, het zit al op de juiste plaats. Vanaf deze week bedekt ook het ooglid het hele oogje. Je kindje houdt zijn ogen nog wel een tijdje dicht. Pas in de zevende maand doet je kindje zijn oogjes open. Maar dan is er nog niet zo veel te zien, want in je buik is het donker. Als jij dan in de zon gaat zitten, kan het zijn dat je kindje wel een lichte gloed waarneemt.

Jij:

De hormonen in je lijf hebben invloed op je haar en huid.

Normaal gesproken wordt nieuw haar aangemaakt en laat het oude haar op een gegeven moment los. Het nieuwe haar vervangt het oude. Tijdens je zwangerschap laten je oude haren niet los, terwijl er wel nieuwe haren bijkomen. Dit resulteert in een volle bos haren. Vaak blijft het beter zitten dan voor je zwangerschap en soms krijgt je haar ook een extra glans door de hormonen. Je kunt er dus letterlijk stralend uitzien nu je zwanger bent.

Je huid kan vetter worden of meer pukkeltjes krijgen. Andersom kan het ook: je huid kan ook mooier en gaver worden tijdens je zwangerschap.

Tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Deze echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld.

Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kun je een combinatietest laten uitvoeren. Bij deze test worden de uitslag van bloedonderzoek en de nekplooimeting gecombineerd om hiermee te berekenen of je een verhoogd risico hebt op een kindje met het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Deze syndromen zijn alle drie chromosoomafwijkingen.

Tip:

Laat je niet overstelpen door de hoeveelheid informatie die je krijgt. Tijdens je zwangerschap krijg je veel informatie. Bedenkt dat de informatie die je van je verloskundige of gynaecoloog krijgt belangrijk is. En dat je je natuurlijk moet voorbereiden op de komst van je kindje. Je moet dingen aanschaffen en weten wat je kunt verwachten van de bevaling. De meeste informatie die je krijgt door folders, tijdschriften of in de gratis babyboxen, heb je in principe niet nodig. Laat je niet gek maken en lees alleen als je hier behoefte aan hebt en niet omdat het moet.

Ga naar:
Week 10 / Week 12

Delen