Vaker plassen tijdens je zwangerschap

Vaker plassen tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Vaker moeten plassen tijdens zwangerschap, daar heeft eigenlijk iedere zwangere vrouw wel last van. Soms kan het je gehele zwangerschap aanhouden. Waardoor moet je vaker plassen en kun je er iets aan doen?

Vaker plassen in het begin van je zwangerschap

Als je vier weken in verwachting bent, kun je al merken dat je steeds vaker naar het toilet moet. Het vaker plassen is dan één van de eerste tekenen dat je een kindje verwacht. Vaak merk je al dat je vaker moet plassen voordat je een zwangerschapstest hebt gedaan.

Hormonale veranderingen, met name de toename van het hormoon hCG, is ook bij dit kwaaltje de boosdoener. Het hormoon hCG zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Daarnaast verwijderen je nieren sneller afvalstoffen uit je bloed. Deze afvalstoffen komen in je urine terecht om uit te plassen. De combinatie van een verhoogde bloedtoevoer en een efficiënte werking van de nieren, zorgt ervoor dat jij vaker moet plassen.

In het eerste trimester neemt je baarmoeder de plek in van je blaas. Hierdoor heb je ook nog eens minder ruimte om urine op te slaan. Met als gevolg nog vaker moeten plassen.

Vaker plassen in het tweede en derde trimester

In het tweede trimester is je lichaam wel gewend aan de hormonen in je lijf. Jij zult er helaas niet minder vaak door moeten plassen. Sterker nog, het kan best zijn dat je juist vaker naar het toilet moet nu je zwangerschap verder vordert. Dat komt doordat de hoeveelheid bloed in je lichaam met 50% stijgt tijdens je zwangerschap. Je nieren krijgen naarmate je zwangerschap verder vordert telkens meer vocht te verwerken. Vocht dat jij weer uitplast.

In het tweede trimester is de ligging van je baarmoeder niet meer de oorzaak van het vaker moeten plassen. Je baarmoeder wordt weliswaar groter, maar ligt inmiddels hoger waardoor je blaas weer de volledige ruimte heeft.
In het derde trimester komt je blaas echter weer in de verdrukking. Je kindje zal waarschijnlijk met zijn of haar hoofdje naar beneden komen te liggen. Hierdoor drukt het hoofdje op je blaas. Je blaas heeft minder ruimte en jij moet nog vaker plassen.

Tips om minder vaak te moeten plassen

Het is soms behoorlijk lastig dat je vaker moet plassen tijdens je zwangerschap. Helaas is dit niet te voorkomen. Wel kun je proberen het vaker plassen te verminderen. Er zijn diverse tips. Iedere zwangerschap is anders en niet alle tips zullen bij jou werken. Probeer ze uit en kijk of er iets bij zit waardoor jij minder vaak naar het toilet moet.

  • Drink geen cafeïne-houdende dranken. Cafeïne heeft een vochtafdrijvende werking, waardoor je blaas sneller vol raakt. Drink daarom zo min mogelijk koffie, thee en andere cafeïne-houdende dranken. Teveel cafeïne is bovendien niet goed voor jou en je kindje. Het is daarom ook verstandig zo min mogelijk cafeïne te nuttigen.
  • Maak je blaas goed leeg tijdens een toiletbezoek. Zorg ervoor dat je blaas goed leeg is. Laat je urine zitten, dan is je blaas weer sneller vol. Je krijgt je blaas goed leeg door iets naar voren te leunen tijdens het plassen. Neem even de tijd goed uit te plassen.
  • Drink niet te veel voor het slapen gaan. Om te zorgen dat je ’s nachts niet de hele tijd moet plassen, is het verstandig om voordat je gaat slapen niet meer te drinken.

Delen