Vitamine A en zwanger

Vitamine A en zwanger

Ilona Niessen

Vitamine A is nodig voor een goede weerstand en speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, haren, nagels en tandvlees. Inname vitamine A tijdens zwangerschap heeft extra aandacht. Lees in dit artikel informatie over vitamine A.

Vitamine A en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine A Gezondheidsraad verhoogt van 680 microgram per dag naar 800 microgram per dag.

Het is heel belangrijk de veilige bovengrens van 3.000 microgram per dag niet te overschrijden. Een overschrijding vitamine A kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. In lever zit heel veel vitamine A, 50 gram lever overschrijdt het maximum al ruimschoots. Daarom wordt het gebruik van lever tijdens de zwangerschap afgeraden.

Vitamine A borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan is het verstandig om in deze periode een dagelijkse minimale hoeveelheid van 1.100 microgram binnen te krijgen.

Wat is vitamine A?

Vitamine A, oftewel Retinol, is een vetoplosbare vitamine. Het is nodig voor een goede weerstand en speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en gezondheid van huid, haren, nagels en tandvlees.

Vitamine A (Retinol) komt voor in dierlijke producten zoals vlees (vooral lever), vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast bevat groente en fruit carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel pro-vitamine A genoemd. Je lichaam kan deze stoffen omzetten in vitamine A. Carotenoïden komen bijvoorbeeld voor in wortels, boerenkool, spinazie en andijvie.

Vitamine A Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van vitamine A per leeftijdsfase per dag. Daarin geeft zij tevens een advies vitamine A en zwanger.en vitamine A borstvoeding.

Leeftijds-categorie Mannen Vrouwen
Baby 300 microgram 300 microgram
Kind 1-2 jaar 300 microgram 300 microgram
Kind 3-5 jaar 350 microgram 350 microgram
Kind 6-8 jaar 400 microgram 400 microgram
Kind 9-13 jaar 600 microgram 600 microgram
Kind 14-17 jaar 900 microgram 700 microgram
Volwassenen 18 jaar en ouder 800 mixrogram 680 microgram
Zwangeren 800 microgram
Vrouwen die borstvoeding geven 1.100 microgram

Bron: Gezondheidsraad

Veilige bovengrens

De Gezondheidsraad heeft een veilige bovengrens vitamine A vastgesteld op 3.000 microgram per dag.

Vitamine A en zwanger/borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het advies vitamine A Gezondheidsraad verhoogt van 680 microgram per dag naar 800 microgram per dag.

Het is heel belangrijk de bovengrens van 3.000 microgram per dag aan vitamine A tijdens zwangerschap niet te overschrijden. Te veel vitamine A en zwanger kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby.

In lever zit heel veel vitamine A, 50 gram lever overschrijdt het maximum al ruimschoots. Daarom wordt het gebruik van lever tijdens de zwangerschap afgeraden.

Ook in de periode waarin je borstvoeding geeft is het advies vitamine A Gezondheidsraad verhoogt, naar 1.100 microgram per dag.

Vitamine A tekort

Symptomen vitamine A tekort voor de moeder zijn een verminderde weerstand, huidproblemen en dof haar. Een chronisch tekort, wanneer er langere tijd te weinig vitamine A wordt gegeten kan nachtblindheid en zelfs totale blindheid veroorzaken. Deze zieke wordt xeroftalmie genoemd en komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden, waar een vitamine A tekort de voornaamste oorzaak van blindheid is. Het is niet bekend of de gezondheidsklachten van een tekort ook invloed heeft op de baby.

Bij constatering van een tekort is het belangrijk om het tekort aan te vullen door de inname vitamine A te verhogen.

Vitamine A overschrijding

Naast aangeboren afwijkingen bij de baby, geeft vitamine A overschrijding gezondheidsklachten voor de moeder. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, spierpijn, oogafwijkingen, haaruitval en schilferen van de huid. Een overschot aan vitamine A kan alleen plaatsvinden met vitamine A, Retinol, uit dierlijke producten. Een overdosering van vitamine A kan ontstaan als je gedurende een langere tijd meer dan 3.000 microgram per dag gebruikt.

Meer weten over gezonde voeding?

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees mijn e-book Eenvoudig Suikerbewust en Gezond!

Delen