13 weken zwanger
Ilona Niessen
Vertellen maar!
Lengte: 7.5 cm Gewicht: 30 gram
Je baby:
Het eerste trimester is ten einde. Je kindje heeft nu vooral energie nodig om te groeien. Alle organen zijn immers aangelegd. Je kindje zal sneller groeien dan ooit. De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds verder toe. Dit vruchtwater is van levensbelang voor je kindje. Het zorgt ervoor dat je kindje zich goed kan bewegen. Ook zorgt het voor een constante warmte, waardoor je kindje het nooit koud krijgt. Daarnaast fungeert het als stootkussen zodat je kindje wordt beschermt als jij een keer valt of je buik per ongeluk stoot. Je kindje nu ook af en toe een slokje van het vruchtwater. Zo leert je kindje hoe het moet slikken en drinken. Het vruchtwater dat zo bij je kindje binnenkomt, plast hij of zij ook weer uit. Het vruchtwater in je buik wordt de hele dag door ververst. Afvalstoffen worden op deze manier afgevoerd.
Jij:
Je baby gaat nu alleen nog maar groeien en groter worden. Jij kunt nu een buikje gaan krijgen. Het kan zijn dat je al eerder je broeken niet meer dicht kreeg. Dit kwam hoogstwaarschijnlijk nog niet door je groeiende kindje. Hormonen en opspelende darmen waren hier de oorzaak van. Het buikje dat nu ontstaat, komt wel echt doordat je kindje in je buik snel groeit.
Je verloskundige of gynaecoloog kan ook de baarmoeder voelen. Grote kans ze dit aan je uitleggen zodat je zelf ook je baarmoeder kan voelen. Een arts kan door de grootte van de baarmoeder en de afstand tussen deze en het schaambeen controleren of je kindje goed groeit.
Dit is de laatste week van het eerste trimester en dat is goed nieuws. De kans op een miskraam is nu veel kleiner dan in het begin van je zwangerschap. Veel vrouwen zullen het grote nieuws dan ook gaan vertellen aan familie, vrienden en kennissen. Speciaal is je (schoon)ouders, broers en zusen op de hoogte brengen van dit blijde nieuws. Sommige vrouwen doen dat aan hen al eerder in de zwangerschap. Hoe kan je op een originele manier vertellen dat je in verwachting bent? Er zijn verschillende leuke ideeën.
Tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap kun je een combinatietest laten uitvoeren. Bij deze test worden de uitslag van bloedonderzoek en de nekplooimeting gecombineerd om hiermee te berekenen of je een verhoogd risico hebt op een kindje met het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Deze syndromen zijn alle drie chromosoomafwijkingen.
Tip:
Vertel ook je werkgever dat je in verwachting bent. Wettelijk gezien moet je je zwangerschap melden aan je werkgever minimaal drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Vertel het je werkgever als jij daar klaar voor bent, maar wacht niet te lang. Het is plezierig als praktische zaken als vervanging en verlof goed geregeld worden. Dit geeft jou ook rust en dat heb je vooral nodig. Nu je werkgever van je zwangerschap op de hoogte is, kun je ook eerlijk zeggen dat je je een keertje wat moe voelt of niet lekker. Aan je werkgever geeft je een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of gynaecoloog. Hierop staat de uitgerekende datum. Deze heeft je werkgever nodig om je verlof aan te vragen.