Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap
Ilona Niessen
De zwangerschapshormonen in je lijf kunnen nogal de neiging hebben een loopje met je te nemen. Als zwangere kun je zelfs in een emotionele achtbaan belanden. Waardoor ontstaan deze stemmingswisselingen? Is er iets te doen om de invloed van stemmingswisselingen te verminderen?
Wat zijn stemmingswisselingen tijdens zwangaerschap
Bij stemmingswisselingen kan je stemming van het ene op het andere moment omslaan. Zo kun je van vrolijk ineens woedend worden, voel jij je zonder aanleiding erg verdrietig, ben jij ineens onzeker en het andere moment krijg je een lachbui, of huilen om het minste of geringste. Het zijn allemaal voorbeelden van stemmingswisselingen.
Tijdens je zwangerschap kan het gevoel ontstaan dat je geen controle meer hebt over je emoties. Woede-uitbarstingen of huilbuien komen daarbij het meeste voor. Meestal weet je zelf heel goed dat je onredelijk bent of huilt om iets onbenulligs. Je partner is vaak degene op wie jij je afreageert. Tijdens je zwangerschap zijn stemmingswisselingen heel normaal. De meeste vrouwen hebben hier in meer of mindere mate last van.
Oorzaak stemmingswisselingen zwanger
Je emotionele toestand veranderd continue door de hormonale veranderingen in je lichaam. Vooral de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron in je lijf vergroten de kans op het krijgen van stemmingswisselingen.
Daarnaast zorgen de hormonen ervoor dat je je wat onzekerder kan voelen en daardoor alles wat op je afkomt wat minder goed kunt verwerken. Bovendien ben je vermoeid, misselijk en heb je misschien last van veel andere zwangerschapssymptomen of -kwaaltjes. Je zit wat minder goed in je vel en hebt al voldoende aan je hoofd. Emotionele wisselingen kun je hier niet bij gebruiken, waardoor je juist wat feller reageert hierop.
Het eerste en derde trimester
In het eerste trimester, met name tussen de zesde en tiende week van je zwangerschap stijgt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron aanzienlijk in je lichaam. Dit is tevens de periode waarin stemmingswisselingen het meest en hevigst voorkomen. Daarna stabiliseert de hoeveelheid hormonen en krijg jij vaak je emoties weer beter onder controle. Dit blijft over het algemeen tot het derde trimester zo. In het derde trimester bereidt je je voor op de bevalling, nemen de lichamelijke ongemakken toe en is de kans op stemmingswisselingen daarmee weer groter.
Tips om de invloed van stemmingswisselingen tijdens zwangerschap te verminderen
Heb jij last van stemmingswisselingen, dan is hier niet veel aan te doen. Je kunt wel de invloed van deze stemmingswisselingen verkleinen.
- Vermijd stress. Door stress worden stemmingswisselingen aangewakkerd. Vermijd stress door niet te veel van jezelf te verwachten. Schrijf op wat echt moet gebeuren, zowel voor privé als voor werk, en maak een planning wanneer je wat wilt realiseren. Zorg daarvoor dat niet alles direct moet en verspreid alles goed over de gehele periode.
- Houd voldoende ruimte vrij om leuke dingen te doen en te ontspannen. Daardoor voel je je goed en heb je minder last van emoties.
- Eet gezond en beweeg voldoende. Door gezond te eten en voldoende te bewegen, voel je je goed. Je hebt wat minder last van kwaaltjes. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je stemmingswisselingen kunt opvangen.
- Praat met je partner. Praat met je partner over hoe jij je voelt. Geef aan dat stemmingswisselingen bij een zwangerschap horen. Hij kan zich hierdoor beter inleven in je situatie. Door aan te geven wat je voelt, waarom je boos of verdrietig bent, kan hij je ondersteunen en helpen. Jij voelt je gesteund.
Verschillen
De ene vrouw heeft zelden of geen last van stemmingswisselingen tijdens haar zwangerschap, een ander zit continue in een emotionele achtbaan. Ook de duur van de wisselingen is niet bij iedereen gelijk. De ene heeft dit alleen de eerste maanden van de zwangerschap, een ander de laatste maanden of allebei en bij weer anderen duurt het de hele zwangerschap. Ook per zwangerschap kan de invloed van stemmingswisselingen verschillen. Als je langdurig last hebt van negatieve emoties bespreek dit dan met je partner en verloskundige of gynaecoloog. Het kan zijn dat je last hebt van een depressie of een angst ontwikkelt voor de komende bevalling. Zij kunnen je dan verder helpen en ondersteunen.