23 weken zwanger

23 weken zwanger

Ilona Niessen

Alles vastpakken

Lengte: 30,5 centimeter Gewicht: 500 gram

Je baby:

Je kindje kan telkens meer. Hij of zij is druk bezig met het vastpakken en grijpen naar zijn of haar voetjes of het andere handje. Ook grijpt hij of zij de navelstreng nog wel eens vast. Een beetje knijpen daarin is reuze leuk. De navelstreng kan je kindje niet dichtknijpen. De drie bloedvaten in de navelstreng worden beschermt door een dikke, stugge laag. Na de bevalling merk je dat deze streng echt heel stug is en je partner wel wat kracht moet gebruiken om het door te knippen. Je kindje kan het dus nooit dichtknijpen. Ook hoef je niet bang te zijn dat je kindje verstrikt raakt in de navelstreng. Door de stugge substantie kan het niet in de knoop raken. De navelstreng is ongeveer 50 centimeter lang en dus lang genoeg als het even gedraaid zit door de bewegingen van je kindje.

De zintuigen van je kindje gaan met de week beter werken. Je kindje kan al goed horen. Voornamelijk hoort hij of zij de geluiden van jouw lichaam. Je kindje hoort je hart kloppen en je bloed door je aderen suizen. Ook je darmen en maag maken geluid. Van al deze geluidjes wordt je kindje waarschijnlijk rustig. Maar ook geluiden van buiten kan je kindje telkens beter onderscheiden. Zing gerust een liedje of praat tegen je kindje in je buik. Jouw stem en die van je partner kan je kindje gaan herkennen. Dat geeft hem of haar dan weer een vertrouwd gevoel als je kindje is geboren.

Je kindje krijgt een dikkere vetlaag en lijkt hierdoor telkens meer op een pasgeborene. De huid is nog wat gerimpeld, maar het doorzichtige van eerst is zo langzamerhand verdwenen. Witte bloedlichaampjes worden gevormd, die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziektes en infecties.

Jij:

Sommige vrouwen dragen een bola tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor ‘bal’. Een bola voor tijdens de zwangerschap is een balletje aan een ketting. In deze bola zit iets waardoor het balletje heel zacht rinkelt als het beweegt. De meningen over het effect van een bola zijn verschillend. De een zegt dat je kindje naar het geluid ‘toezwemt’ (en dat je kindje in een stuitligging kan draaien als je de bola te laag hangt) , anderen zeggen dat je kindje het geluid van de bola niet zal horen omdat het te zacht is in vergelijking met het geluid van jou stromend bloed of het kloppen van je hart. Het is in ieder geval leuk om een bola te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Nu je al over de helft bent van je zwangerschap moet je op gaan letten met tillen. Jij wordt telkens zwaarder en jouw zwaartepunt gaat ook verschuiven nu je buik groter wordt. Tillen is niet zo verstandig meer en kan zorgen voor bandenpijn. Vraag je partner de boodschappen te sjouwen of bestel deze online zodat het wordt thuisbezorgd.

Tip:

Werk jij minimaal één jaar bij dezelfde werkgever? Dan kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof kun je opnemen tot het achtste levensjaar van je kind. Je kunt hele ouderschapsverlof aansluitend opnemen of verdelen in meerdere kleine periodes. Je kunt ook wekelijks een aantal uren ouderschapsverlof opnemen. De duur van je ouderschapsverlof is afhankelijk van de duur van je werkweek en hoe jij je ouderschapsverlof wilt inzetten. Heb jij plannen om je ouderschapsverlof direct te laten aansluiten op je zwangerschaps- en bevallingsverlof? Bespreek dit dan op tijd met je werkgever. In ieder geval voordat je zwangerschapsverlof ingaat.

Ga naar:
Week 22 / Week 24

Delen