36 weken zwanger
Ilona Niessen
Vruchtwater en indalen
Lengte: 45 centimeter Gewicht: 2900 gram
Je baby:
Om je kindje te beschermen tegen het inweken van het vruchtwater is zijn of haar lijfje bedekt met huidsmeer. Dit huidsmeer is een wit en wat glibberig laagje. In de laatste weken van je zwangerschap verliest je kindje dit laagje huidsmeer. Het komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht.
Door huidsmeer in het vruchtwater kun je goed zien of je kindje te vroeg, te laat of precies op tijd is geboren. Is het vruchtwater bij de geboorte helder, zonder vlokjes, dan is je kindje iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater bij de geboorte wit, zonder vlokjes, dan is je kindje iets te laat ter wereld gekomen. De vlokjes huidsmeer zijn dan opgelost in het vruchtwater. Is het vruchtwater bij de geboorte helder mét vlokjes, dan is je kindje precies op tijd. Het huidsmeer en daarmee het beschermlaagje, zijn losgelaten. Nog niet zo lang geleden, want de vlokjes zijn nog niet opgelost. Alle drie de mogelijkheden zijn niet gevaarlijk.
Wordt je kindje in deze week geboren, dan zal het vruchtwater helder zijn, zonder vlokjes. Het lijfje van je kindje is nog bedekt met het beschermende huidsmeer.
Jij:
Is dit je eerste zwangerschap? Dan daalt je kindje rond deze week in. Je kindje daalt met zijn of haar hoofdje dieper in het bekken. Daar wacht je kindje tot het moment van de geboorte. Het indalen kan je voelen. Je krijgt meer ruimte bij je maag. Het indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën. Dit zijn geen echte weeën. Ze voelen aan als harde buiken en trekkende pijn in je onderbuik.
Bij een tweede of volgende zwangerschap kan het indalen pas later gebeuren. Het is zelfs mogelijk dat het indalen pas komt tijdens de bevalling. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap(pen) namelijk al wat meer uitgerekt. Je kindje heeft daardoor nog wat meer ruimte, waardoor het indalen pas later plaatsvindt.
Je zwangerschapsverlof is begonnen! Eindelijk, want het begint wel zwaar te worden. In Nederland is het verplicht minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Je kunt er ook voor kiezen om 6 weken voor de uitgerekende datum te stoppen. Nu heb je dus heerlijk de tijd om je voorbereiden op de komst van je kindje. Verwen jezelf, deze periode wordt niet voor niets aangeduid als de laatste loodjes. De laatste periode voor de bevalling, kan als heel zwaar worden ervaren.
Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, heb je vanaf deze week wekelijks controle bij je verloskundig of gynaecoloog.
Tip:
Kleding en textiel kunnen schadelijke stoffen bevatten. Dat kan gevaarlijk zijn voor je pasgeboren kindje. Was daarom alle kleertjes, hydrofiel luiers, lakentjes, dekentjes en, omslagdoeken en badcapes. Gebruik hiervoor ook geen wasverzachter. Het gevoelige huidje van je kindje kan uitslag vertonen door het gebruik van wasverzachter.