Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
Ilona Niessen
Brandend maagzuur, veel zwangere vrouwen hebben er last van. In het derde trimester komt dit kwaaltje het meeste voor, maar ook in het eerste en tweede trimester kan brandend maagzuur voor ongemakken zorgen. De ene heeft er alleen last van bij het liggen, dus vooral ’s nachts / ’s morgens vroeg of tijdens een middagdutje. De ander ook bij de dagelijkse handelingen.
Oorzaak
Brandend maagzuur in het eerste en tweede trimester van je zwangerschap ontstaat doordat de spier tussen je maag en slokdarm verslapt. Dit verslappen komt door zwangerschapshormonen. Het zuur van de maag komt door verslapte spieren weer omhoog. En dit geeft een vieze, brandende smaak in de mond.
Aan het eind van de tweede en tijdens de derde trimester ligt de oorzaak anders. Doordat je kindje en daarmee de baarmoeder groeit, worden andere organen ‘aan de kant’ geduwd. Dit zorgt ervoor dat je maag hoger komt te liggen en de druk op de maag toeneemt. Door de toenemende druk op de maag wordt het zuur naar boven gedrukt. De nieuwe ligging van de maag kan ervoor zorgen dat de druk op de slokdarm ook veranderd. En deze slokdarm was door de hormonen al verslapt. Het zuur gaat nu dus heel gemakkelijk door de slokdarm naar boven zodat je last krijgt van maagzuur. Als de maag vol is, zal het zuur het snelste omhoog komen.
Tips om brandend maagzuur tijdens je zwangerschap te verminderen
- Eet niet te snel
- Kauw je voedsel goed
- Vermijd vet en scherp gekruid eten
- Drink niet te veel cafeïne en koolzuurhoudende dranken
- Zorg dat je goed rechtop zit tijdens het eten
- Verdeel meerdere kleine porties eten over de dag in plaats van drie hoofdmaaltijden
- Eet niets meer vlak voordat je gaat slapen
- Slik Rennie ## Voeding Sommige voedingsmiddelen staan bekend om hun maagzuurremmende werking, zoals vanillevla, vanilleyoghurt, lauwe melk, kamillethee. Andere voedingsmiddelen zorgen ervoor dat het maagzuur eerder naar boven komt, zoals citrusvruchten, ananas en knoflook. Het kan zeker geen kwaad om te kijken of het gebruik of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen voor verlichting kan zorgen.