42 weken zwanger

42 weken zwanger

Ilona Niessen

Waar blijf je nou?

Lengte: 52 centimeter Gewicht: 3600 gram

Je baby:

Je kindje lijkt je baarmoeder nog niet te willen verlaten. Je verloskundige of gynaecoloog zal de gezondheid van je kindje en jezelf goed in de gaten houden. Eventueel wordt je, als je niet bij een gynaecoloog loopt, naar het ziekenhuis doorverwezen. Er wordt gekeken naar je kindje, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Ook kan het hartritme van je kindje worden gemeten.

Nu je kindje langer in de buik zit dan de uitgerekende datum, is de kans ook aanwezig dat zijn of haar huidje droog is en/of schiffeert na de geboorte. Dit is gelukkig tijdelijk. Het komt doordat de vettige laag die je kindje beschermd tegen het vruchtwater, niet meer wordt aangemaakt. Het vruchtwater maakt de huid hierdoor droger.

De meeste baby's die met 42 weken geboren worden, hebben zich te goed gedaan in de baarmoeder. Zij zien er lekker mollig uit. De nageltjes kunnen ook aan de lange kant zijn en de haartjes op het hoofdje zijn hierdoor ook iets langer.

Jij:

Gelukkig, dit is echt de laatste week van je zwangerschap. Het duurt nu niet lang meer. Of je kindje komt uit zichzelf. Zo niet, dan wordt de bevalling ingeleid zodra de 42 weken zijn gepasseerd. Pas na het passeren van de 42ste week ben je overtijd. Het inleiden gebeurd altijd in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Voordat het inleiden gaat beginnen, onderzoekt de gynaecoloog of de baarmoedermond al rijp is. Is dit niet het geval, dan wordt de baarmoedermond soepel gemaakt met een speciale ‘gel’.

Is de baarmoedermond voldoende rijp, dan worden de weeën opgewekt door middel van een infuus met het hormoon oxytocine. De bevalling gaat nu beginnen. Nog even en je kindje ligt in je armen.

Tips:

  • Probeer er niet te veel tegen op te zien. Ook als je wordt ingeleid. Je gynaecoloog vertelt je voorafgaand hoe het inleiden in zijn werk gaat. Stel vragen als het je niet direct duidelijk is.
  • Na de aangifte van je kindje bij de gemeente, geeft deze op haar beurt aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door dat jullie kindje is geboren. Je krijgt aanvraagformulieren thuisgestuurd voor de kinderbijslag. De SVB regelt de uitkeringen. De hoogte van de kinderbijslaguitkering is afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Je houdt de bijslag tot je kindje geen kind meer is.

Ga naar:
Week 41 

Delen