Gevoelige borsten tijdens je zwangerschap

Gevoelige borsten tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Gevoelige borsten tijdens zwangerschap of pijnlijke borsten tijdens zwangerschap. Het is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Bovendien is dit vaak één van de eerste tekenen die wijzen op een zwangerschap. Je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Wat kun je doen om de gevoeligheid van je borsten te verminderen?

Oorzaak van gevoelige borsten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden je borsten voorbereid voor het geven van borstvoeding na de geboorte van je kindje. Door het hormoon oestrogeen worden je borsten groter. Om te beginnen veranderd het weefsel aan de binnenkant van je boezem om straks borstvoeding te kunnen produceren. Na verloop van tijd worden je borsten ook in omvang groter. Door deze veranderingen kunnen je borsten gespannen aanvoelen. Dat kan zelfs pijnlijk zijn en je borsten kunnen jeuken. Omdat het hormoon oestrogeen al in het begin van de zwangerschap aanwezig is in je lichaam, veranderen je borsten al direct nadat je zwanger bent. Vandaar dat dit één van de eerste tekenen is van de zwangerschap. De gevoeligheid van je borsten neemt af al voor de start van het tweede trimester, de ergste hinder duurt dus gelukkig niet de volle negen maanden!

Ook je tepels veranderen

Ook je tepels veranderen tijdens je zwangerschap zodat de moedermelk de boezem kan verlaten als je kindje aan de tepel zuigt. Je tepels en tepelhoven worden groter en kunnen hierdoor ook gespannen aanvoelen en jeuken. Je tepelhoven krijgen ook builtjes. Daar hoef je niet van te schrikken, het zijn vetbultjes en verdwijnen vanzelf na de geboorte of als je stopt met het geven van borstvoeding. Wordt jij voor de eerste keer moeder? Dan zullen je tepel ook donkerder van kleur worden tijdens de zwangerschap. Dit komt door een betere doorbloeding in je tepels. Ook de aderen in je tepels en in je borsten zijn donker van kleur en zichtbaarder.

Tips om de gevoelige borsten tijdens zwangerschap te verminderen

Je kunt proberen om de gevoeligheid van je borsten en tepels te verminderen met onderstaande tips. Iedere zwangerschap is anders en niet alle tips zullen ook bij jou werken. Probeer ze uit en kijk of het verlichting geeft.

  • Draag een goede, ondersteunende bh
  • Gebruik zoogcompressen ter bescherming van je tepels en om eventueel hinder van lekken te voorkomen
  • Gebruik een warmtekompres bij aanhoudende pijn of jeuk
  • Zeg tegen je partner dat hij heel voorzichtig moet zijn bij het aanraken van je borsten
  • Drink minder cafeïne

Draag een goede, ondersteunende bh

Een goede ondersteunende bh is een must tijdens je zwangerschap. Hierdoor worden veel pijnlijkheden verminderd of zelfs voorkomen. In het begin van je zwangerschap kun je gerust een normale bh gebruiken, maar naarmate je borsten grote worden is ondersteuning belangrijk.

Ga jij borstvoeding geven, dan kun je het beste alvast een voedingsbh aanschaffen. Deze geeft ondersteuning, is zacht voor de tepels en kan na de geboorte worden gebruikt als je borstvoeding geeft. De bh heeft voldoende ruimte om ook een zoogcompres in te doen. Zoogcompressen geven bescherming aan je tepels en zorgen dat de melk wordt opgevangen bij eventueel lekken.

Als jij geen borstvoeding gaat geven, dan kun je het beste een meegroeibh aanschaffen. Deze geeft ondersteuning en comfort aan je borsten. Je kunt de meegroeibh tijdens je hele zwangerschap aanpassen aan je cupmaat.

Delen