26 weken zwanger
Ilona Niessen
Je kindje voelen
Lengte: 33 cm Gewicht: 720 gram
Je baby:
Jij zult telkens vaker echte trapjes, stootjes en stompjes voelen van je baby. En jij niet alleen, je partner kan dit nu ook voelen als hij zijn hand op de juiste plek legt. Voelt je partner nog niets, dan komt dat vanzelf. Zeker als de placenta aan de voorkant zit, is het soms nog moeilijk te voelen.
De bewegingen die je kindje maakt, de trapjes, stootjes en stompjes die je voelt, zijn nodig om zijn of haar spieren te trainen. Er is nu nog voldoende ruimte in je baarmoeder om zich te bewegen. Deze ruimte wordt zo langzamerhand minder, waardoor bewegen telkens moeilijker gaat.
Jij:
Jij kunt al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder oefenen alvast voor de bevalling en trekken samen. Het is een voorbereiding op de weeën. Daarom worden deze harde buiken ook nog wel eens 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Je kindje merkt hier niets van. Heb je veel last van harde buiken en doen deze pijn? Bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog. Vaak moet je dan wat rust nemen.
Tips:
- Je verloskundige of gynaecoloog kan je vertellen in welke houding je kindje op dit moment ligt. Vraag hier eens naar. Jij kunt dan, nu je weet hoe je kindje ligt, de beentjes en armpjes, het hoofdje of het ruggetje voelen als je je hand op je buik legt. Dan weet je dus ook of je een stootje voelt van een handje of een stompje van een voetje.
- Het is goed om te bedenken waar en hoe je wilt bevallen. De bevalling komt toch telkens dichterbij. Als je de keuze hebt, wil je dan thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bevallen kun je in verschillende houdingen. Het is goed je hier in te verdiepen en vooraf al te bedenken wat je het liefst zou willen. Hetzelfde geldt voor pijnbestrijding. Wil je dit liever wel of ga je het, als het medisch verantwoord is, zonder proberen. En welke pijnbestrijding heeft je voorkeur? Bespreek dit met je partner en je verloskundig of gynaecoloog.