Aambeien tijdens of na je zwangerschap

Aambeien tijdens of na je zwangerschap

Ilona Niessen

Aambeien tijdens zwangerschap of aambeien na bevalling is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Ruim 70% van de vrouwen heeft er tijdens de zwangerschap of na de bevalling last van. Het zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant van de endeldarm, vlak bij de anus. Als deze bloedvaatjes inwendig opzwellen, kunnen ze naar buiten komen en klachten veroorzaken.

We hebben het er niet vaak over, want het is niet zo’n fijn onderwerp om eens over te praten met vriendinnen of andere (zwangere) vrouwen. Grote kans dat zij er echter ook last van hebben. Aambeien kunnen jeuk, irritatie en een branderig pijnlijk gevoel veroorzaken. Sommige vrouwen hebben ook last van anale afscheiding en licht bloedverlies in de ontlasting.

Oorzaak aambeien tijdens zwangerschap

Bij zwangere vrouwen kunnen aambeien ontstaan tijdens de zwangerschap. Deze ontstaan door zwangerschapshormonen. De hormonen zorgen ervoor dat je bloedvatwanden dunner worden. Tegelijkertijd neemt de druk op je darmen en bloedvaten toe door het gewicht van je kindje in je buik en de groeiende baarmoeder. Deze druk in combinatie met de dunnere bloedvatwanden zorgen ervoor dat de bloedvaatjes aan de binnenkant van de endeldarm opzwellen en naar buiten komen. Aambeien kunnen op deze manier makkelijk ontstaan tijdens een toiletbezoek. De volgende factoren zullen de klachten verergeren:
- Vezelarm voedsel
- Vochttekort
- Te weinig beweging

Ook tijdens de bevalling kunnen aambeien ontstaan door het harde persen en doordat je baby tijdens de bevalling op de anus drukt.

Tips om aambeien tijdens zwangerschap te verminderen

  • Eet vezelrijk brood, groente en fruit
  • Drink voldoende, minimaal 2,5 liter per dag
  • Beweeg voldoende
  • Gebruik Curanol

Heb je moeite met het toiletbezoek? Probeer niet te persen. Door de extra druk van het persen ontstaan aambeien en verergeren de klachten. Leun naar achteren op het toilet. Zo zit je baarmoeder het minst in de weg en kan je ontlasting makkelijker naar buiten.

En nu?

Als je eenmaal aambeien hebt opgelopen tijdens je zwangerschap kom je er niet zo makkelijk meer vanaf. Je kunt de klachten wel verminderen. Een troost, na de bevalling verdwijnen ze bij 90% van de vrouwen vanzelf. Schrik niet als dit nog enige tijd kan duren. De aambeien die ontstaan tijdens de bevalling verdwijnen doorgaans binnen een maand. Blijf wel Curanol gebruiken totdat je geen last meer hebt. Curanol zorgt voor een voorspoedig herstel.

Delen