7 weken zwanger
Ilona Niessen
Het hoofdje krijgt steeds meer vorm
Lengte: 1 cm Gewicht: 0 gram
Je baby:
Vorige week waren er al stompjes waar armpjes en beentjes komen. Deze week heeft je kindje al heel duidelijk armpjes en beentjes. Aan het eind van deze week ontstaan hier ook al de contouren van handjes en voetjes. Het hartje klopt telkens steviger.
Het hoofdje krijgt telkens meer vorm. De ogen, neus met neusgaten, mondje en oortjes zijn al gevormd. Ook de hersenen groeien in een razend tempo. Het hoofd is wel erg groot in verhouding tot de rest van het lichaam, maar dit wordt ook nog anders. Je baby groeit in een snel tempo door, zo ongeveer 1 millimeter per dag en dat is heel snel als je bedenkt hoe klein het was in het begin.
Jij:
Met 7 weken zwangerschap, heb je nog steeds grote concentraties hCG in je lijf. De klachten die je vorige week had, zijn er deze week nog niet minder op geworden. Daar komt bij sommige vrouwens nog wel wat bij. Jouw reuk en smaak veranderd. Je kunt beter ruiken tijdens je zwangerschap. Naast dat je beter gaat ruiken heb je sneller last van het waarnemen van vieze geurtjes. Je reukorgaan is een beetje overgevoelig. Waarom is dat? Om je kindje te beschermen. ‘Gevaren in de lucht’ kun je ruiken. En dan bedoelen we bedorven of slecht bereidde voedsel. Dingen waar je normaal niet ziek van wordt, maar voor je ongeboren kindje wel gevaarlijk zijn.
Ook je smaakzintuig veranderd door het hCG hormoon. Producten die je eerst heel lekker vond, kun je nu ineens heel vies vinden. En ook andersom moet je niet raar opkijken als je ineens iets eet wat je van kinds af aan al niet lust.
Je borsten maken zich klaar voor het geven van borstvoeding. Daardoor worden extra klieren aangemaakt. Je borsten zullen groter worden en steviger aanvoelen. Aan het eind van je zwangerschap kan je cup ineens twee maten groter zijn.
Vanaf 7 weken zwangerschap kan een vroege echo worden gemaakt. Op deze echo zie je dan het hartje kloppen. Ook kan worden gekeken of het vruchtje goed in de baarmoeder is genesteld. Zo’n vroege echo krijgt niet iedereen. Alleen als je eerder een miskraam hebt gehad, je veel bloed verliest of er andere medische redenen zijn, wordt er al in een vroeg stadium naar je kindje gekeken. Zo’n vroege echo kan nog niet via de buikwand, maar wordt inwendig via de vagina gemaakt.
Tips:
- Bedenk eens welke kraamzorg organisatie bij jou in de buurt je aanspreekt.
- Vraag de gratis blije doos aan, voor met cadeaus, leuke acties en aanbiedingen.