20 weken zwanger

20 weken zwanger

Ilona Niessen

Op de helft!

Lengte: 25 centimeter Gewicht: 320 gram

Je baby:

Je baby is druk aan het bewegen en aan het groeien! Waarschijnlijk heb je hem of haar nu ook al gevoeld. Dat ervaart iedere vrouw weer anders en dat kan ook van zwangerschap tot zwangerschap verschillen. Sommigen zeggen dat het lijkt op gerommel van je darmen. Je hoort ook vaak dat vrouwen dit ervaren als gekietel of gevladder van een vlindertje. Heb je het nog niet gevoeld? Geen paniek. Als je placenta voor ligt of je baby toevallig niet zo vaak beweegt als jij rustig bent, kan het zijn dat jij je kindje nog niet hebt gevoeld. Dat komt vanzelf, je moet nog even geduld hebben.

Per dag maakt je kindje zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. Als jij druk bent, wordt je kindje als het ware in slaap gewiegd Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat je kindje van zich horen. Het is dan wakker en druk in beweging. Sommige vrouwen slapen er zelfs slecht van, doordat zij de baby contant voelen, zeker als hij of zij groter en sterker wordt kun je in je slaap nog wel eens wakker van worden.

Jij:

Het is een fabeltje dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee. Als je gezond en verantwoord blijft eten hoef je niet bang te zijn dat je kindje iets te kort komt. Vanaf deze week mag je echter wel iets meer eten, want je lichaam verbruikt 100 tot 300 extra calorieën per dag voor de groei van je kindje. Deze hoeveelheid mag je dus ook extra eten als je daar behoefte aan hebt. De misselijkheid is voorbij of neemt af, je eetlust komt weer terug. Veel vrouwen nuttigen daarom deze extra calorieën moeiteloos. Je bent er ook zo, een extra boterham of wat extra pasta zijn al voldoende. Let wel op dat je gezond blijft eten, ook deze extra calorieën.

Deze week kun je een 20-weken echo laten uitvoeren. Het is een echo om eventuele afwijkingen bij je kindje op te sporen. Met de 20-weken kan ook het geslacht van je kindje worden vastgesteld als je dit zou willen. De trend dat mensen die altijd willen weten is er een beetje af. Het heeft voordelen voor wat betreft de voorbereiding. Aan de andere kant is het ook leuk om pas bij de bevalling te weten of jullie een jongetje of een meisje hebben gekregen.

Tip:

Ook al ben je nu op de helft, blijf wel dagelijks Gravitamon slikken. In Gravitamon zitten alle vitamines en mineralen die je nodig hebt voor tijdens de zwangerschap. Het is speciaal ontwikkeld om voor, tijdens en na je zwangerschap (als je borstvoeding geeft) te slikken.

Ga naar:
Week 19 / Week 21

Delen