20-weken echo

20-weken echo

Ilona Niessen

Wat is een 20-weken echo?

De 20-weken echo wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het is een echo om eventuele afwijkingen bij je kindje op te sporen. Afwijkingen waarnaar wordt gekeken zijn bijvoorbeeld hartafwijkingen, een open ruggetje of een hazenlip. De echo wordt gemaakt rond de 20-ste week van de zwangerschap. De echo kan door de verloskundige worden gemaakt, maar ook in het ziekenhuis door de gynaecoloog.

Waar wordt naar gekeken?

Hersenen en botten

Tijdens de 20-weken echo wordt de omvang van de hersenen / de schedel opgemeten en gekeken naar de botstructuur in het lichaam. Zo wordt onder andere gekeken naar het ruggetje met zijn wervels, de ribben en de armen en benen. Verschillende botten worden opgemeten om de lengte en daarmee de groei van je kindje te bepalen.

Organen

Ook wordt gekeken naar het functioneren van belangrijkste organen, zoals het hart, de nieren, de blaas, de maag en de buikwand. Het functioneren van het hart is ook voor jou goed te zien. Je ziet duidelijk de aanwezigheid van zuurstof in de hartkamers en het rondpompen van het bloed.

Afwijkingen

Door goed te kijken naar de hersenen, botten en organen zoals hierboven genoemd kunnen afwijkingen worden opgespoord. Doel is om onder andere te weten te komen of je kindje hartafwijkingen, een open ruggetje, een open schedel,een waterhoofd of een hazenlip heeft.

Helaas is de 20-weken echo niet 100% betrouwbaar. Het kan dus zijn dat je een gunstige uitslag krijgt en het later of na de geboorte toch blijkt dat je kindje een afwijking heeft. Ook niet alle afwijkingen zijn op te sporen. Dat kan zijn omdat je kindje nog te klein is om bepaalde afwijkingen te kunnen zien. Lang niet alle afwijkingen zijn bovendien te zien met een echo. Zo kan bijvoorbeeld niet met een echo worden bepaald of je kindje het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau heeft. Hier is een combinatietest voor nodig.

Geslachtsbepaling

De 20-weken echo is bedoeld om de gezondheid van je kindje te bepalen. Tijdens deze echo kan, als je kindje hier goed voor ligt, ook het geslacht worden bepaald. Dus als je wilt weten of je een jongetje of een meisje verwacht, kun je dit aangeven.

Hoe verloopt de echo?

Elke zwangere vrouw krijgt een 20-weken echo aangeboden. Deze is echter niet verplicht, je kunt zelf de keuze maken of je de echo wilt laten doen. Het is altijd een uitwendige echo, de zwangerschap is hiervoor ver genoeg gevorderd. De echo kan bij de verloskundige worden gemaakt, maar ook in het ziekenhuis bij de gynaecoloog.

De uitslag van de 20-weken echo wordt meestal direct na de echo gegeven. Als er een vermoeden is dar je kindje een afwijking heeft, kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek. Ook dit vervolgonderzoek is niet verplicht. Na overleg met de arts over het vervolgonderzoek, kun je altijd beslissen of je dit onderzoek wel of niet wilt laten doen.

Vergoeding zorgverzekeraar?

De 20-weken echo zit in het basispakket en wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Voor deze zorgkosten hoeft ook geen eigen risico te worden betaald. Mocht er bij de 20-weken echo een vermoeden bestaan dat je kindje een afwijking heeft, dan wordt het vervolgonderzoek ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Delen