19 weken zwanger

19 weken zwanger

Ilona Niessen

Je baby kan al horen

Lengte: 22 cm Gewicht: 250 gram

Je baby:

De ontwikkeling van de zintuigen zijn al volop aan de gang. Uit onderzoek is gebleken dat baby's nu al kunnen gaan horen. Aarzel dus niet en praat of zing gerust tegen het kindje in je buik. Na de geboorte zal hij of zij je stem daardoor herkennen en dit zal rust geven en troosten.

De bovenkant van je baarmoeder komt nu bijna tot aan je navel. Je kindje heeft inmiddels ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bij een voldragen zwangerschap bereikt. En jij bent ook bijna op de helft van de zwangerschap.

Jij:

Rond de 20e week van je zwangerschap kun je een 20-weken echo laten uitvoeren. Het is een echo om eventuele afwijkingen bij je kindje op te sporen. Je hebt deze echo deze of volgende week.

Nu je in je vierde maand van je zwangerschap bent gekomen, zul je merken dat je weer meer energie krijgt. Het tweede trimester is de periode waarin jij je waarschijnlijk het prettigste voelt.

Blijf jij vermoeid en neemt deze vermoeidheid niet af? Dan kan je een ijzertekort hebben. Bij een ijzertekort ben je vaak ook snel duizelig en kun je nogal bleek zien. Vraag je verloskundige, gynaecoloog of huisarts je ijzergehalte op te meten. Voor de groei van je kindje, de placenta en de baarmoeder is veel ijzer nodig. Een ijzertekort komt vaak voor tijdens de zwangerschap en is eenvoudig te verhelpen door het slikken van ijzertabletten.

Tip:

Zorg dat je voldoende ijzer via je voeding binnenkrijgt. Ijzer zit voornamelijk in de groene groente als spinazie, andijvie en sla. Het is ook in volkoren producten, noten, rozijnen/krenten en appelstroop. In Roosvicee Ferro zit ook ijzer. Dit kun je af en toe drinken ter vervanging van een sapje.

Ga naar:
Week 18 / Week 20

Delen