Spoelen eileiders met papaverzaadolie verhoogd kans zwangerschap

Spoelen eileiders met papaverzaadolie verhoogd kans zwangerschap

Ilona Niessen

Vrouwen die moeilijk zwanger raken hebben meer kans op een zwangerschap als zij hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

Papaverzaadolie of olie op waterbasis

Aan het onderzoek van het VUmc deden 1.100 vrouwen mee die moeilijk zwanger kunnen worden. De helft van de vrouwen kreeg via een katheter een middel op waterbasis toegediend. De andere helft een spoeling met papaverzaadolie.

Papaverzaadolie succesvol

Van de vrouwen die een spoeling met papaverzaadolie kregen toegediend, bleek 40 procent na een half jaar zwanger. Bij de groep vrouwen dat een middel op waterbasis had gekregen, bleek dit 29 procent.

Waarom papaverzaadolie?

Het spoelen van de eileiders helpt als de eileiders zijn verstopt. In de eileiders zitten dode cellen en slijmpropjes die door de spoeling worden opgeruimd. Een spoeling met papaverzaadolie zorgt bovendien voor een goede innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Hierdoor kan de behandeling ook worden toegepast als verstopping niet de oorzaak is van de vruchtbaarheidsproblemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het spoelen van eileiders met papaverzaadolie, lees hier verder.

Minder belastend en goedkoper

Ondanks dat het spoelen van de eileiders pijnlijk is, is de behandeling veel minder belastend dan vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI. Verder is de behandeling veel goedkoper. Een spoeling kost € 150,- versus gemiddeld € 3.000,- voor een IVF of ICSI behandeling.

Delen