Meer kans op overgewicht na geboorte via keizersnede

Meer kans op overgewicht na geboorte via keizersnede

Ilona Niessen

Baby's die geboren worden via een keizersnede hebben meer kans om als kind overgewicht te ontwikkelen dan baby's die via de natuurlijke weg ter wereld komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Havard Universiteit

Overgewicht na keizersnede

Wetenschappers concluderen dat baby's die geboren worden via een keizersnede 15% meer kans hebben op het krijgen van overgewicht als kind in vergelijking tot baby's die via de natuurlijke weg worden geboren. Bij baby's die één of meerdere broers of zussen hebben die wél via de natuurlijke weg zijn geboren neemt de kans op overgewicht zelfs toe tot 64%.

Andersom is er ook een verband vast te stellen. Baby's die ter wereld komen via een vaginale geboorte, maar wel één of meerdere broers of zussen hebben die via de keizersnede ter wereld zijn gekomen hebben 31% minder kans op het ontwikkelen van overgewicht als kind dan baby's die alleen broers en zussen hebben die via de natuurlijke weg zijn geboren.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de International Journal of Clinical Pharmacy.

Onderzoek Imperial College London

De resultaten van de Havard Universiteit komen overeen met die van het Imperial College London. Op 17 februari 2014 brachten zij hun resultaten van een soortgelijk onderzoek naar buiten.

De wetenschappers van het Imperial College London concludeerden dat iedereen die met een keizersnede ter wereld is gekomen op latere leeftijd een hoger BMI heeft dan iemand die via de natuurlijke weg is geboren. Gemiddeld ligt het BMI een halve punt hoger bij volwassenen die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Waarschijnlijk komt dit omdat de stofwisseling van mensen die vaginaal zijn geboren vaak beter werkt,

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief