Een rookvrije start voor ieder kind!

Een rookvrije start voor ieder kind!

Ilona Niessen

De overheid is vandaag een campagne gestart om vrouwen ervan te weerhouden om voor, tijdens en na hun zwangerschap te roken. De Taskforce Rookvrije Start is gelanceerd in aanwezigheid van Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende aanstaande ouders doen mee, waaronder gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, huisartsen en speciale coaches die mensen helpen te stoppen met roken.

Doel is dat kinderen een rookvrije start krijgen. En dat begint al voor de geboorte, in de buik. Rokende aanstaande ouders krijgen voorlichting en persoonlijke begeleiding. De afgelopen jaren zijn er al meerdere pogingen gedaan het aantal rokende aanstaande ouders af te laten nemen. Doordat nu veel zorgverleners samenwerken hoopt de staatssecretaris dat deze campagne meer effect zal hebben.

Wachtkamerfilm

De Taskforce introduceerde vandaag een wachtkamerfilm. Deze film zal worden afgespeeld in de wachtkamers van ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigenpraktijken. Op een positieve manier laat de film zien dat als je stopt met roken:
- Er meer kans is op een zwangerschap
- Er minder kans op een miskraam
- Bij een zwangerschap je baby in je buik direct meer lucht krijgt
- Er minder kans is dat je baby te vroeg geboren wordt
- Er meer kans is op een gezonde baby
Bekijk hier het filmpje.

Wil je meer weten? Ga naar [rokeninfo.nl], bel gratis de stoplijn (0800-1995) of vraag ernaar bij je zorgverlener.

Roken en zwanger

Roken voor, tijdens en na de zwangerschap kan grote gevolgen hebben op de ontwikkeling van je kindje. Roken verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, leerproblemen en aangeboren afwijkingen. Ongeveer 8.6% van alle zwangere vrouwen rookt de hele zwangerschap door. Veel vrouwen die wel stoppen met roken tijdens de zwangerschap beginnen weer met roken na de bevalling. En dat moet veranderen om alle kinderen een goede start te kunnen geven.

Campagne komt voort uit...

De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van 9 beroepsverenigingen en 3 partners in de zorg:  NVK, NVOG, KNOV, NBVK, VVGN, NHG, AJN, V&VN, Rookvrij!Allebei?, Trimbos Instituut, CPZ en ZonMw en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief