Meldpunt discriminatie zwangere vrouwen

Meldpunt discriminatie zwangere vrouwen

Ilona Niessen

Vrouwen die hun baan zijn kwijtgeraakt door hun zwangerschap of te maken hebben met discriminatie zwangerschap of pril moederschap kunnen vanaf 22 mei 2017 terecht bij een speciaal meldpunt. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens gisteren bekendgemaakt.

Discriminatie zwangere vrouwen

Het komt nog te vaak voor dat vrouwen worden gediscrimineerd omdat zij een kindje verwachten of net moeder zijn geworden. Het kabinet maakte afgelopen maart bekend meer stappen te willen nemen tegen zwangerschapsdiscriminatie.

Discriminatie zwangerschap

Jaarlijks krijgen tienduizenden vrouwen te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Sommige raken door hun zwangerschap of pril moederschap hun baan kwijt doordat tijdelijke contracten niet worden verlengd. Anderen ondervinden discriminatie zwangerschapsverlof, zij kunnen na hun verlof niet terugkeren in de functie die zij hadden of worden totaal genegeerd bij terugkomst op de werkvloer. Het College stelt bovendien dat zwangere vrouwen vaker een beloning of opslag mislopen en dat er door leidinggevende zeer kritisch wordt gekeken naar het functioneren van de zwangere of na terugkeer van het verlof.

Discriminatie zwangerschap melden

Bij wet is bepaald dat zwangerschap geen reden mag zijn van ontslag en dat ook discriminatie zwangerschapsverlof bij terugkeer op de werkvloer niet is toegestaan. Daarom wordt een meldpunt geopend. Zwangere vrouwen of hun collega’s kunnen discriminatie zwangerschap melden via dit meldpunt. Op deze manier probeert het college zwangerschapsdiscriminatie beter in kaart te brengen en worden maatregelen bedacht om discriminatie zwangere vrouwen te verminderen.

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief