Vanaf vandaag NIPT beschikbaar voor alle zwangere vrouwen

Vanaf vandaag NIPT beschikbaar voor alle zwangere vrouwen

Ilona Niessen

Vanaf vandaag, 1 april 2017, kunnen alle zwangere vrouwen in Nederland de NIPT laten doen om te ontdekken of hun ongeboren kind chromosoomafwijkingen, bijvoorbeeld het syndroom van Down, heeft.

Vanaf 1 april beschikbaar

Als je prenataal onderzoek wilt laten doen, kreeg je voorheen de combinatietest aangeboden. Pas als deze alarm sloeg, kwam je in aanmerking voor de meer nauwkeurige Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Vanaf vandaag kunnen zwangere vrouwen direct kiezen de NIPT te laten uitvoeren. De combinatietest blijft overigens wel bestaan. Je kunt ervoor kiezen prenataal onderzoek te laten uitvoeren en hebt daarin nu de keuze tussen de NIPT en de combinatietest. Beide testen sporen met name chromosoomafwijkingen als het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau op.

Hoe verloopt de NIPT?

Tijdens de NIPT wordt bloed bij de moeder afgenomen. Met dit bloed wordt het DNA van je kindje geanalyseerd. Hieruit moet blijken of je kindje een chromosoomafwijking heeft. Doordat er enkel bloed wordt afgenomen is er geen verhoogd risico op een miskraam. Dit in tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. De test kan worden uitgevoerd vanaf de 10e zwangerschapsweek. De uitslag komt tussen de 10 en 15 werkdagen. Deze uitslag ontvang je schriftelijk of telefonisch of je kunt de uitslag van je verloskundige of gynaecoloog krijgen. Bij een klein aantal vrouwen mislukt de NIPT. Dit kan onder andere komen doordat er te weinig DNA van de baby in het afgenomen bloed zit.

Hoe verloopt de combinatietest?

Bij de combinatietest worden de uitslag van twee onderzoeken gecombineerd om hiermee te berekenen of je een verhoogd risico hebt op een kindje met een chromosoomafwijking.

Bloedonderzoek

In jouw bloed komen bepaalde stoffen voor die een indicatie geven van chromosoomafwijkingen bij je kindje. Het bloedonderzoek vindt plaats tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap.

Nekplooimeting

De nekplooi hoort maximaal 3 millimeter dik te zijn. Een verdikte nekplooi kan wijzen op afwijkingen bij je kindje. Daarom wordt de nekplooi gemeten. Dit gebeurd met een echo op dezelfde wijze als de 12-weken echo en de 20-weken echo. De dikte van de nekplooi varieert met de zwangerschapsduur. Aangezien de nekplooi het meest duidelijk aanwezig is tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap, wordt de nekplooimeting dan gedaan.

Voordelen van NIPT

De NIPT is nauwkeuriger dan de combinatietest. Met de NIPT worden 96 van de 100 chromosoomafwijkingen gevonden, tegen 85 van de 100 opgespoorde afwijkingen door de combinatietest. Door de nauwkeurigheid zal het aantal testen met een afwijkende uitslag waarbij later tijdens een vlokkentest of vruchtwaterpunctie geen afwijkingen worden gevonden, enorm afnemen. En dat geeft rust en meer zekerheid. Vrouwen zitten niet onnodig in de rats over de gezondheid van hun ongeboren kind en lopen ook geen onnodig risico, omdat de vlokkentest of vruchtwaterpunctie de kans op een miskraam vergroot.

De zwangere betaalt voor de NIPT een eigen bijdrage van 175 euro en dat is slechts 7 euro meer dan de eigen bijdrage voor de combinatietest.

Nadelen van NIPT

De NIPT bestaat uit een analyse van het DNA, de chromosomen. Hierdoor is dus ook het geslacht van je kindje af te leiden. Wil je het geslacht van je kindje nog niet weten? Dan is het verstandig dit aan te geven bij het ziekenhuis waar je de NIPT laat uitvoeren. Zij moeten de uitslag van de test aan je bekend maken op een manier waardoor het geslacht nog even geheim blijft. Dat vraagt dus wel wat geregel en oplettendheid van beide partijen en gaat niet altijd vlekkeloos.

Door de analyse van chromosomen kunnen ook extra bevindingen worden gedaan, zowel bij de moeder als het ongeboren kind. Zo kunnen chromosoomafwijkingen worden opgespoord die ontstaan als de moeder bijvoorbeeld kanker heeft. Je moet van te voren aangeven of je wel of niet wilt weten als er andere chromosoomafwijkingen of genetische afwijkingen aan het licht komen.

Delen