35+ bij het krijgen van het eerste kind

35+ bij het krijgen van het eerste kind

Ilona Niessen

Het aantal baby’s met een moeder van 35 jaar of ouder neemt toe. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze toename staat niet op zichzelf, de afgelopen jaren neemt het aantal oudere moeders langzaam toe.

35- en 40-jarige vrouwen

In 2000 werden er gemiddeld 57 kinderen geboren per 1000 35- tot 40-jarige vrouwen. In 2015 is er een stijging te zien ten opzichte van het jaar 2000 van ruim 19%. Daarmee worden er gemiddeld 68 kinderen per 1000 35- tot 40-jarigen geboren.

Vaker ouder bij eerste kind

In de jaren 50 werden meer kinderen per gezin geboren. Het aantal moeders dat na hun 35ste levensjaar beviel van hun eerste kind was laag, zo’n 7%. In 67% van de gevallen kreeg een 35-plusser een vierde of volgende kind. In 2015 lijken deze cijfers in verhouding juist omgedraaid. Maar liefst 29% van de 35-plusmoeders kreeg een eerste kind en zo’n 11% beviel van een vierde of volgend kind.

Oorzaak stijging

Het groeiend aantal oudere moeders heeft vaak te maken met uitstelgedrag. Meer vrouwen zijn hooggeschoold en vinden het zonde om deze kennis niet eerst een aantal jaren in de praktijk te brengen. Zij maken dan liever eerst carrière voordat ze hun kinderwens in vervulling laten gaan.

Een andere oorzaak is de gemiddelde gezinsgrootte in Nederland. Gemiddeld wordt momenteel 1,7 kind per gezin geboren. Het aantal gezinnen met vier of meer kinderen is sterk afgenomen. Als stellen het voornemen hebben een klein gezin te stichten met 1 of 2 kinderen, betekent dit ook dat men qua leeftijd minder jong hoeft te starten met het stichten van het gezin. Stellen gokken erop dat een kinderwens relatief snel in vervulling gaat en berekenen dat als zij op latere leeftijd aan kinderen beginnen er nog voldoende tijd is om de gewenste gezinsgrootte te realiseren.

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief