Spoelen eileiders met papaverzaadolie

Spoelen eileiders met papaverzaadolie

Vrouwen die moeilijk zwanger raken hebben meer kans op een zwangerschap als zij hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie.

Wat is papaverzaadolie?

Papaverzaadolie is een olie, welke ook wordt gebruikt voor olieverfschilderijen. De olie zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Daarnaast zorgt het ervoor dat de dode cellen en slijmpropjes uit de eileiders worden opgeruimd.

Wanneer spoelen eileiders?

Het spoelen van de eileiders wordt momenteel vooral gedaan als de eileiders zijn verstopt. In de eileiders zitten dode cellen of slijmpropjes die door de spoeling worden opgeruimd.

Tot drie jaar geleden behoorde het spoelen van de eileiders tot de standaardprocedure bij vruchtbaarheidsonderzoek. Lange tijd werd aangenomen dat het spoelen geen nut had als de eileiders niet verstopt zijn. Daarop is besloten de behandeling alleen uit te voeren als verstopping de oorzaak is.

Uit onderzoek blijkt dat het spoelen van de eileiders met papaverzaadolie een gunstig effect heeft bij alle vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden. Een spoeling met papaverzaadolie zorgt namelijk voor een goede innesteling van de eitjes in de baarmoeder.

Hoe werkt spoeling eileiders?

Een spoeling van de eileiders gebeurt met een katheter. Helaas is de spoeling niet pijnvrij. Direct na de behandeling ervaren vrouwen een matig of hevige menstruatiepijn. De ergste pijn houdt meestal één tot twee minuten aan. Daarna ervaart een vrouw gedurende een dag een lichte zeurderige pijn in de buikstreek.

Minder belastend en goedkoper

Ondanks dat het spoelen van de eileiders pijnlijk is, is de behandeling veel minder belastend dan vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI. De spoeling heeft een korte pijn, dat snel wegebt. Dit is veel beter dan hormoonbehandelingen, puncties en vele ziekenhuisbezoeken.

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij de meeste zorgverzekeraars wordt een spoeling van de eileiders, al dan niet onbeperkt, vergoed uit het basispakket. De spoeling is namelijk veel goedkoper dan vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI. Gemiddeld kost een spoeling € 150,-. Een IVF of ICSI behandeling kost gemiddeld € 3.000,-.


Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief