Paracetamol tijdens zwangerschap verhoogd risico gedragsproblemen

Paracetamol tijdens zwangerschap verhoogd risico gedragsproblemen

Ilona Niessen

Onderzoekers van de University of Bristol hebben een verband ontdekt tussen het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en een iets verhoogd risico op gedragsproblemen bij het kind. Dat is gisteren gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Onderzoek

Zo’n 8.000 zwangere Britse vrouwen hebben deelgenomen aan het onderzoek. Ongeveer de helft hiervan slikte tijdens de zwangerschap paracetamol. Hun kinderen bleken op 7-jarige leeftijd iets vaker gedragsproblemen en hyperactiviteit te hebben dan de kinderen van de vrouwen die geen paracetamol habben geslikt. Hyperactiviteit kwam 1,3 zo vaak voor bij kinderen van moeders die paracetamol hadden ingenomen.

Welke hoeveelheid schadelijk?

Het Britse onderzoek waarvan gisteren de conclusies zijn gepresenteerd, werd al in de jaren negentig uitgevoerd. Destijds werd alleen geregistreerd of vrouwen tijdens hun zwangerschap paracetamol slikten. De hoeveelheid paracetamol die zij innamen werd niet bijgehouden. Het is daarom nog niet duidelijk welke hoeveelheid paracetamol schadelijk is voor de foetus. De onderzoekers nemen aan dat het risico van het gebruik van paracetamol het grootste is tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Er is meer onderzoek nodig om de risico’s in relatie tot de duur van de zwangerschap te bepalen.

Paracetamol veiligste pijnbestrijder

In de gepubliceerde resultaten wordt tevens het dilemma beschreven dat nu is ontstaan. Paracetamol geldt namelijk nog steeds als één van de veiligste middelen om koorts en pijn te bestrijden. Het slikken van ibuprofen of zwaardere pijnstillers is niet verantwoord. Deze middelen hebben nog meer nadelen voor het ongeboren kind. Bovendien is het risico op gedragsproblemen bij het slikken van deze middelen groter dan bij het slikken van paracetamol.

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief