UMC Utrecht maakt fouten met zaad bij ICSI-behandelingen

UMC Utrecht maakt fouten met zaad bij ICSI-behandelingen

Ilona Niessen

Gisteren werd bekend gemaakt dat het UMC Utrecht anderhalf jaar lang fout gereedschap gebruikte bij het bevruchten van eicellen. 26 stellen verkeren in grote onzekerheid. Mogelijk dat tijdens hun ICSI-behandeling zaad van de verkeerde man is gebruikt. Onderzoek moet hier meer uitsluitsel over geven.

ICSI-behandelingen

Bij ICSI-behandelingen worden in het laboratorium eicellen bevrucht door een zaadcel te injecteren in de eicel. Daarbij hoort alleen sperma van de vader of van een donor aan de pas te komen. Nauwkeurige protocollen zorgen ervoor dat de juiste procedure wordt gevolgd. Daar moeten mensen met een kinderwens voor 100 procent op kunnen vertrouwen, aldus Freya, de belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Helaas blijkt nu dat er fouten zijn gemaakt bij ICSI-behandelingen uitgevoerd door het UMC Utrecht, doordat is afgeweken van de standaardprocedure.

Fout laboratorium

Een laborant heeft zich niet aan het protocol gehouden. Aan de pipet waarmee sperma wordt opgezogen en geïnjecteerd in de eicel, bevestigde de laborant een verkeerd slangetje. Hierdoor konden zaadcellen achterblijven, die bij een volgende injectering mee konden komen en mogelijk hebben geleid tot de bevruchting van de eicel. De mogelijkheid bestaat dat deze eicellen hierdoor zijn bevrucht door zaad van de verkeerde man.

Het UMC doet vele ICSI-behandelingen, circa 700 op jaarbasis. In 26 gevallen heeft er mogelijk een fout plaatsgevonden. Een woordvoerder: De vermenging van zaad kan slechts bij één laborant hebben plaatsgevonden en alleen op de dagen dat deze laborant meerdere ICSI-behandelingen heeft gedaan. Het ziekenhuis is een uitgebreid onderzoek gestart naar de oorzaak van het gebruik van het foute gereedschap. Tot dit tijd is het laboratorium grotendeels stilgelegd en vinden er geen ICSI-behandelingen plaats. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Van de 26 getroffen stellen, hebben 9 stellen al een kind gekregen. Zij kunnen een vaderschapstest doen om duidelijkheid te krijgen. 4 stellen zijn in verwachting. Bij ongeboren kinderen is een vaderschapstest lastig. Dit kan alleen tussen de negen en dertien weken zwangerschap doormiddel van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, met een kleine kans op een miskraam als gevolg. De overige 13 stellen hebben bevruchte eicellen laten invriezen. Of er genetische testen bij ingevroren embryo’s mogelijk is, is op dit moment niet bekend.

Delen