Verhoging leefdtijdsgrens ivf met donoreicel

Verhoging leefdtijdsgrens ivf met donoreicel

Ilona Niessen

De leeftijdsgrens voor vrouwen om in aanmerking te komen voor een ivf behandeling met een eigen ingevroren eicel of donoreicel wordt verhoogd tot 50 jaar. Dat heeft Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren per brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Verruiming

Op dit moment ligt de leeftijdsgrens voor ivf behandeling met een eigen ingevroren eicel of donoreicel op 45 jaar. Met de verruiming gaan vrouwen minder snel naar het buitenland voor een behandeling. Internationaal zijn verschillen te zien in de handhaving van leeftijdsgrenzen.

Leeftijdsgrens 43 jaar onveranderd

Vrouwen kunnen eicellen tot 43-jarige leeftijd laten 'oogsten'. Zowel voor 'directe' terugplaatsing door ivf als voor invriezing van de eicellen. Aan deze grens veranderd niets. Ook de vergoeding blijft ongewijzigd. Vrouwen tot en met een leeftijd van 43 jaar krijgen een ivf behandeling vergoed.

Of vrouwen wel of niet in aanmerking komen voor een ivf-behandeling hangt af van een inschatting van de risico's en de kans op een succesvolle zwangerschap. Deze wordt eerst voor ieder afzonderlijk gemaakt voordat wordt begonnen met de behandeling.

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Daarmee heeft de Minister het advies opgevolgd van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Volgens de vereniging is de kans op een zwangerschap door een ivf behandeling met ingevroren (donor)eicel nauwelijks leeftijdsgebonden. De gezondheidsrisico's nemen wel toe bij een zwangerschap op hogere leeftijd. Volgens de vereniging kan de leeftijdsgrens met 5 jaar worden verruimd zonder onverantwoorde gezondheidsrisico's te nemen.

Delen

commentReacties

Reactie geven?

Inschrijven voor nieuwsbrief